Mytí rukou před jídlem je nesmysl. Paraziti v těle jsou žádoucí, říká parazitolog

Video placeholde

Parazitolog Julius Lukeš svou prací žije. Řadu pokusů vyzkoušel sám na sobě, například v sobě několik let měl tasemnici, kterou ale zabilo jedovaté jídlo, které snědl. Podle Lukeše si lidé škodí tím, že se zbavují parazitů, což způsobuje onemocnění a změnu bakteriálního prostředí ve střevech. Přičemž mikrobiom způsobuje až 90 procent všech chorob.

Lukeš tvrdí, že někteří paraziti jsou člověku prospěšní. Donedávna se ale mezi nimi nedělal rozdíl a likvidovali se, což se podepsalo na našem zdraví. Objevují se třeba záněty střeva, spojitost je přitom potvrzená. Různá varování před všemi parazity jsou prý blábolení. Podle Lukeše budeme jednou dětem dávat jejich vajíčka v pilulkách.

Parazitolog přiznává, že některé jeho názory jsou odvážné, má pro ně ale argumenty. Říká třeba, že mytí rukou před jídlem a po něm je úplně špatně. Učit to děti je prý nesmysl a sterilizovat je není moudré. Vede to totiž k dramatickému nárůstu autoimunitních chorob a alergií. S hygienou se to prostě přehání a Lukeš radí vystavit děti na nějaký čas třeba skotu, nebo obecněji přírodě.

Celý článek najdtete na Reflex.cz>>>.