Čeští vývojáři pošlou seniory do virtuální reality, pomůže jim s orientací ve skutečném světě

Virtuální realita

Virtuální realita Zdroj: Profimedia

Virtuální realita
Virtuální realita
Virtuální realita
4
Fotogalerie

Virtuální realita nemusí sloužit jako módní výstřelek nebo nástroj pro hraní her. Přesvědčeni o tom jsou čeští vývojáři společně s lékaři z Národního ústavu duševního zdraví. Vyvíjejí speciální tréninkovou aplikaci pro seniory. 

Supermarket, hřbitov nebo budova úřadu. Zatímco zdravý člověk nemá problém se v těchto místech orientovat, pro seniory s neurodegenerativními onemocněními se jedná o velmi těžký úkol. Právě proto se tato místa odborníci z Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ) rozhodli zdigitalizovat a vytvořit tak speciální simulátor virtuální reality.

Ten má sloužit jako trénink nebo prevence pro stárnoucí část populace, která může mít s běžnými úkony ve veřejném prostoru problém. Aplikaci pomohlo vytvořit české studio 3dsense, které si pro vývoj vybralo jednu z nejoblíbenějších herních platforem Unity.

„Virtuální město se skládá z několika čtvrtí, mezi kterými trénovaná osoba naviguje a v klíčových budovách se pak odehrávají jednotlivé tréninkové úkoly. Jsou tu i lokace zábavné, odpočinkové. Úlohy trénují kromě paměti a prostorové orientace i vědomé rozhodování, plánování či pozornost,“ říká Iveta Fajnerová, která je v čele celého projektu.

Jednou z klíčových her je například nákup v supermarketu, senioři však budou moci také jezdit MHD nebo navštívit zoologickou zahradu. Projekt je nyní v současnosti ve fázi testování prototypových her. V rámci nich si „hráči“ ve virtuálním světě musí vybrat oblečení a vzít si s sebounezbytnosti jako je peněženka nebo klíče od domu. Podle Jana Hrdličky ze studia 3dsense by měl být program dostupný v příštím roce, kdy bude připraven detailní design. Přesto má za sebou simulátor úspěšné textování na desítkách seniorů.

Aplikace přitom nemá sloužit pouze na pracovištích NÚDZ, ale rozšířit se má i do dalších center, která se na práci se seniory zaměřují. A to nejen v Česku, ale i na Slovensku. „Podobný komplexní systém pro seniory a osoby s mírným deficitem rozpoznávacích funkcí totiž není dostupný nejen v Česku, ale ani ve světě,“ říká Petr Konvalinka, předseda Technologické agentury, která na projekt přispěla sedmi a půl miliony korun.