Nakládání s majetkem se dá podmínit i životem bez alkoholu, říká Ondřej Popelka

Ondřej Popelka Zástupce ředitele a správce majetku působí Ondřej Popelka na pozici zástupce ředitele J&T Family Office, kde pro klienty z nejvyššího segmentu řeší multigenerační správu majetku.

Ondřej Popelka Zástupce ředitele a správce majetku působí Ondřej Popelka na pozici zástupce ředitele J&T Family Office, kde pro klienty z nejvyššího segmentu řeší multigenerační správu majetku. Zdroj: Szkanderová Michaela

Ondřej Popelka Zástupce ředitele a správce majetku působí Ondřej Popelka na pozici zástupce ředitele J&T Family Office, kde pro klienty z nejvyššího segmentu řeší multigenerační správu majetku.
4
Fotogalerie

Pravidla čerpání benefitů svěřenských fondů určuje zakladatel. „Podmínkou čerpání mohou být i pravidelné lékařské prohlídky či povinnost vést spořádaný život bez alkoholu,“ říká člen představenstva J&T Family Office Ondřej Popelka.

Jaké jsou nejčastější motivy založení svěřenského fondu?

Obecně je svěřenský fond instrument k oddělení vlastnictví a užitku. Zakladatelé jej využívají v případě, kdy chtějí či potřebují majetek někam umístit a zároveň nastavit pravidla, jak mají určené osoby čerpat benefity z tohoto majetku.

Můžete uvést příklad?

Rodiče vloží do svěřenského fondu nemovitosti, které pronajímají, a chtějí ještě za svého života nastavit pravidla, za jakých mohou děti získávat část inkasovaného nájemného, aniž by mohly nemovitosti po smrti rodičů jako dědicové třeba prodat. 

Tak lze postupovat i u jiných typů majetku. Aspekt možnosti ovlivnit nakládání s majetkem i po své smrti odlišuje svěřenský fond od běžných instrumentů dědického práva.

S jakými nestandardními podmínkami čerpání benefitů jste se setkal?

Možností je mnoho. Jednou z podmínek čerpání může být dokonce absolvování pravidelné lékařské prohlídky či povinnost vést spořádaný život bez drog a alkoholu.

Mohou být podmínky tak přísné, že majetek propadne státu?

To nastane, pokud nejsou žijící beneficienti ani není možnost, že by se nějaký objevil, a není jinak upraveno, co se má v takovém případě s majetkem stát. Prakticky si ale neumím představit takové nastavení, že by majetek na konci existence svěřenského fondu „nedopatřením“ připadl státu. Já bych své klienty takové nastavení nenechal realizovat, ledaže by to bylo jejich výslovné přání.