Polsko, Malajsie, Rumunsko a až teď Česko. Čtěte, které delegace se do Bílého domu dostaly před Babišem

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Michael Tomeš

Andrej Babiš
Americký prezident Donald Trump během projevu o stavu země
Americký prezident Donald Trump během projevu o stavu země
4
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil oficiální pozvánku do Bílého domu za velkou chvíli pro Českou republiku. Zatímco v českém kontextu je setkání s americkým prezidentem bráno jako vysoce prestižní záležitost, z pohledu protistrany se bilaterální jednání Donalda Trumpa s Andrejem Babišem jeví méně významně. Před českým premiérem se v Bílém domě během Trumpova úřadování již vystřídali zástupci téměř čtyř desítek států.

„Přednost“ před politickými špičkami z České republiky dostali v Bílém domě i zástupci řady srovnatelně velkých států. Loni v červnu například Donald Trump přivítal v Oválné pracovně portugalského prezidenta Marcela Rebela de Sousu. O necelý rok dříve, ještě během prvního roku působení Trumpa ve funkci, zavítal do Bílého domu řecký ministerský předseda Alexis Tsipras.

Také Česku geograficky bližší Polsko již má svou „velkou chvíli“ s americkým lídrem za sebou. S Trumpem se v říjnu setkal prezident Andrzej Duda. Z regionu střední či východní Evropy přitom nešlo o jediného politika, kterému se této příležitosti dostalo. Stejné setkání absolvovali prezidenti Rumunska či Ukrajiny, celkem do Bílého domu dosud dorazili zástupci třinácti evropských států.

Mírně vyšší počet vrcholných státních delegací dorazil za Trumpem z Asie. Kromě špiček politicky a hospodářsky nejvýznamnějších zemí se do Bílého domu dostali i představitelé Thajska či Malajsie.

Česko se ale chtělo dostat „na řadu“ mnohem dříve. O pozvání do Bílého domu dlouhodobě usiloval český prezident Miloš Zeman. Po zvolení Trumpa, kterého Zeman podporoval, Hrad uvedl, že český prezident dostal pozvání na schůzku s novým americkým prezidentem na jaro 2017, setkání se ale dosud neuskutečnilo. Sám Zeman nyní schůzku považuje za nepravděpodobnou.

Pozvání na ni se ovšem nyní dostalo předsedovi vlády Babišovi. Ten je prvním českým premiérem po osmi letech, který má pozvánku na bilaterální jednání v Bílém domě. Naposledy se takto setkal v roce 2011 tehdejší premiér Petr Nečas (ODS) s Trumpovým předchůdcem Barackem Obamou. Babišův předchůdce Bohuslav Sobotka (ČSSD) sice navštívil Bílý dům dvakrát v letech 2014 a 2016, ani v jednom případě ale nešlo o bilaterální schůzku s Obamou.

Podle informací serveru Info.cz se velká část několikadenní návštěvy ministerského předsedy ve Spojených státech bude točit především kolem obrany a role Česka v NATO. Napovídá tomu prý i složení české delegace, jejímiž členy jsou náměstek ministra obrany Jakub Landovský a bývalý velvyslanec ČR při NATO i EU a současný náměstek ministerstva zahraničí pro bezpečnost Martin Povejšil.