Spojené státy a Jižní Korea končí se společnými vojenskými manévry na Korejském poloostrově

Vojenské manévry na hranicích KLDR:

Vojenské manévry na hranicích KLDR: Zdroj: ČTK

Vojenské manévry na hranicích KLDR
Vojenské manévry na hranicích KLDR:
Vojenské manévry na hranicích KLDR:
Vojenské manévry na hranicích KLDR:
5
Fotogalerie

Spojené státy a Jižní Korea oznámily, že ukončí rozsáhlá jarní společná vojenská cvičení, která jsou trnem v oku KLDR. Informovala o tom agentura AP. Washington a Soul tak chtějí podpořit diplomatické úsilí o vyřešení severokorejské jaderné krize.

Oznámení následuje tři dny po summitu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem ve Vietnamu. Schůzka skončila předčasně bez jakékoli dohody. Trump i tak hodnotí setkání jako přínosné, neboť otevřelo cestu k dalším debatám o severokorejském nukleárním arzenálu.

Pentagon oznámil, že ministři obrany USA a Jižní Koreje se rozhodli ukončit sérii cvičení Key Resolve a Foal Eagle. Tyto manévry jihokorejská a americká armáda obvykle pořádají v březnu a v dubnu.

Americké ministerstvo obrany dále uvedlo, že oba spojenci se shodli na tom, že budou udržovat vojenskou připravenost prostřednictvím nových výcvikových programů.

Ukončení každoročních jarních manévrů má pomoci diplomatickým snahám o úplné jaderné odzbrojení Korejského poloostrova, uvedlo jihokorejského ministerstvo obrany podle agentury Jonhap.

Severní Korea v minulosti společné manévry USA a Jižní Koreje označovala za nácvik invaze a reagovala na ně svými vlastními nákladnými cvičeními.

Agentura Reuters už v pátek s odvoláním na nejmenované americké činitele informovala, že pravidelné rozsáhlé americko-jihokorejské manévry se na jaře konat nebudou.