Posílat nejlepší experty zpět do Ruska nedává smysl a je to nezákonné, míní právník Pokorný

Právník Jiří Pokorný z advokátní kanceláře Buchta, Pokorný & Partneři

Právník Jiří Pokorný z advokátní kanceláře Buchta, Pokorný & Partneři Zdroj: Osobní archiv

Uprchlíci z Ukrajiny v Polsku (22. 3. 2022)
Uprchlíci z Ukrajiny v Polsku (22. 3. 2022)
Uprchlíci z Ukrajiny v Polsku (22. 3. 2022)
Uprchlíci z Ukrajiny v Polsku (22. 3. 2022)
Uprchlíci z Ukrajiny v Polsku (22. 3. 2022)
6
Fotogalerie

Ruští a běloruští žadatelé o takzvanou modrou kartu určenou pro vysoce kvalifikované odborníky sepsali před několika dny petici proti diskriminaci v České republice. Žádají o udělení výjimky ze zastavení řízení o vízových žádostech pro ty žadatele, kterým pro práci v Česku schází jen vystavení biometrických dokladů. „Vláda ve svém programovém prohlášení řekla, že chce opustit koncept montovny a vybudovat znalostní ekonomiku a na tyto odborníky by se mělo tímto způsobem nahlížet a nechat si je tu,“ říká právník Jiří Pokorný z advokátní kanceláře Buchta, Pokorný & Partneři, který zastupuje řadu ukrajinských, běloruských a ruských klientů.

Právníci které redakce deníku E15 požádala o vyjádření, dospěli k názoru, že o diskriminaci se v případně pozastavení vízových řízení u vysoce kvalifikovaných ruských a běloruských zaměstnanců nejedná. Jak je to podle vás?

Domnívám se, že ta opatření, která byla přijata, by mohla být akceptovatelná za lepšího odůvodnění. Ale v té podobě, ve které byla vydána, se o diskriminaci jedná, a to z toho důvodu, že to dopadá bez rozlišení na všechny Rusy a Bělorusy, kteří podali žádosti na zastupitelských úřadech.

Není v opatřeních nějaká výjimka?

Jediná výjimka má být udělena v případě, že existuje „zahraničněpolitický zájem“. Ten ale do dnešního dne nebyl řádně definován. Ale co jiného by mělo být naším zahraničněpolitickým zájmem než sem dostat mozky? Pracovníci, kteří právě přijíždějí na modrou kartu, jsou vysoce kvalifikovaní odborníci, kteří mají vysoce nadstandardní hodnocení a jejich pozice není jednoduché obsadit i z mezinárodního hlediska.

Vláda ve svém programovém prohlášení řekla, že chce opustit koncept montovny a vybudovat znalostní ekonomiku a na tyto odborníky by se mělo tímto způsobem nahlížet. Samozřejmě pokud někdo z nich představuje bezpečnostní riziko, je zde oprávněný důvod, abychom jej sem nepustili, ale mělo by se jasně říct, jak se bude postupovat. Například jestli ty žádosti budou posouzeny s ohledem na stávající situaci a co to přesně znamená.

Řada žadatelů o modrou kartu uvádí, že nedostali od ministerstva žádné písemné potvrzení o pozastavení výdeje karet a veškeré informace jsou sdělovány ústně. Je to úmysl?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!