„V tomto Mordoru nezůstanu ani vteřinu.“ Ajťáci prchají z Ruska za další mezinárodní prací

Specialista IT

Specialista IT Zdroj: ČTK

Boje na Ukrajině během sedmnáctého dne ruské invaze.
Boje na Ukrajině během sedmnáctého dne ruské invaze.
Boje na Ukrajině během sedmnáctého dne ruské invaze.
Boje na Ukrajině během sedmnáctého dne ruské invaze.
Boje na Ukrajině během sedmnáctého dne ruské invaze.
10
Fotogalerie

Každý desátý Rus podle výpočtů PwC pracoval „v zakázkové ekonomice“, tedy získával zakázky prostřednictvím některé z technologických platforem. Hodnotu tohoto sektoru v Rusku odhadovali analytici na padesát miliard dolarů. Dnes je to minulost. Odchod zahraničních technologických platforem jako Upwork, které propojují firmy a vzdálené pracovníky, znamená konec rozmachu ruské zakázkové ekonomiky a zánik stovek tisíc pracovních míst. Nejvíce se sankce dotknou programátorů, grafických designérů, pracovníků tvůrčích povolání nebo překladatelů. Část z nich se proto snaží přesídlit do sousedních zemí.

Více než třetina ruských freelancerů, kteří pracují vzdáleně, se věnuje grafickému designu a každý čtvrtý se živí prací v IT, vyplývá ze studií. Téměř půlka ajťáků na volné noze pracuje pro zahraniční firmy a 67 procent z nich využívá pro hledání nových zákazníků mezinárodní online platformy, které propojují firmy a poskytovatele služeb.

Konec „volné nohy“

Americká platforma Upwork, pro niž pracuje dvacet milionů pracovníků na volné noze, oznámila minulý týden, že se chystá ukončit spolupráci s ruskými freelancery. „Počínaje 7. březnem 2022 pozastaví Upwork registraci nových uživatelů z Ruska nebo Běloruska a taktéž pozastaví uzavírání nových smluv, kde se alespoň jedna ze stran, ať už klient, nebo vzdálený pracovník, nachází v Rusku nebo Bělorusku,“ sdělila na svých stránkách.

Pro velké množství Rusů to znamená, že přijdou o hlavní zdroj příjmů. „Jsem zvukař-samouk. Několik let jsem si budoval portfolio, procházel četnými školeními, půl roku rozjížděl svůj profil na Upworku, abych se mohl živit jako zvukař na volné noze. V poslední době jsem konečně začal dostávat zajímavé zakázky, ale teď je po všem. Vydělané prostředky dnes už nejdou vybrat a Upwork přestal s Rusy spolupracovat. Na jiných platformách nejsou téměř žádné zakázky, navíc ve Volgogradu, kde žiju, není můj obor žádaný,“ líčí zvukový inženýr Pavel svůj příběh.

Končí nejen platformy, které propojovaly ruské freelancery se zahraničními klienty, ale i platební systémy, jejichž pomocí byli placeni. Příkladem jsou společnosti VISA, MasterCard nebo nově PayPal a Western Union. Všechny odůvodňují svůj odchod agresivní zahraničí politikou Ruska.

Průvodce přesídlením z Ruska

Možnost i nadále pracovat pro mezinárodní klienty ovšem stále existuje. Stačí se přesunout do zemí, na které nejsou uvaleny sankce. „Uvědomujeme si dopad, který má naše rozhodnutí odejít, na komunitu Upwork v Rusku a Bělorusku, a chceme, aby tito uživatelé věděli, že až se budou moci relokovat do jiných zemí, kde působíme, podpoříme je a umožníme jim i nadále pracovat na naší platformě,“ píše se na stránkách Upworku.

Podle Iriny Lobanovské, zakladatelky telegramového kanálu Průvodce relokací z Ruska, který dnes odebírá víc než sto tisíc lidí, nejpopulárnější destinace jsou zatím Gruzie, Arménie a Turecko. Ty Rusům poskytují bezvízový vstup a umožňují práci na dálku pro zahraniční firmy.

Trend potvrzují také údaje gruzínských úřadů, podle nichž se do země od začátku válečného konfliktu s Ukrajinou přestěhovalo 25 tisíc ruských občanů. „Nejčastěji chtějí opustit Rusko specialisté na IT a pracovníci kreativních profesí, většinou jsou to obyvatelé velkých měst,“ shrnuje Lobanovská, která také působí v IT startupu a momentálně se usadila v Istanbulu. Do Ruska se v dohledné době vrátit nechystá – kvůli vedení kanálu by mohla být zatčena.

Stejně jako Lobanovská se řada ruských ajťáků přestěhovala už na začátku války. „Po několika dnech od ruské invaze na Ukrajinu jsme si začali všímat trendu vymezení mnoha ruských IT specialistů proti válce a aktivitám Kremlu tím, že opouštějí práci pro ruské firmy a snaží se přesídlit do společnosti z EU. Někdy to znamená kompletní odjezd z Ruska a přestěhování sebe a svých rodin do zemi EU, jindy jen výpověď ze stávající ruské firmy a hledání nové práce v jiné zemi, avšak vzdáleně,“ popisuje Jakub Konečný, šéf personální agentury Bridgewater, která se zaměřuje na IT personalistiku.

Stěhování do Evropy je problém

Přestože ruští specialisté vykazují vysokou technologickou kvalitu, je podle Konečného otázkou, zda najdou v Evropě uplatnění. „Není zatím jasné, zda vůči nim nebudou mít evropské země předsudky vzhledem k jejich národnosti,“ podotýká.

Firma Avast, která taktéž oznámila konec působení v Rusku, případné zájemce z řad ruských odborníků uvítá. „Relokaci našich ruských zaměstnanců podpoříme, pokud o to projeví zájem,“ sděluje mluvčí Avastu Dominika Kalašová.

Stěhování ruských pracovníků do Evropy bude ale podle náborářů zatím přinejmenším obtížné. „Nevypadá to, že by probíhala hromadná relokace ruských odborníků do evropských zemí, ale je pravda, že některé technologické startupy v Moskvě to obratem zabalily. Dostat se ze země pro ně bude ale nyní téměř nemožné. Navíc je tu nově problém s vízy,“ říká headhunter Ondřej Havlíček z Wolf Hunt.

Smrt IT v Rusku

„Zabaleno“ mají nejen technologické startupy, ale i outsourcingové IT firmy, jejichž byznys stál na zakázkách zahraničních klientů. „Naše firma existuje více než třicet let. Významná část zákazníků pochází ze zahraničí. Prvních pár dní války byli naši klienti stále ochotni s námi spolupracovat. Na konci prvního týdne ale začal velký exodus klientů – v průběhu jednoho pracovního dne v evropském časovém pásmu jsme přišli o pětinu portfolia. A o pár hodin později se probudili manažeři ve Státech,“ popisuje ajťák Ilja, který donedávna pracoval ve vývojářské firmě sídlící v Moskvě.

„Přede dvěma dny nám největší z našich zákazníků, který přinášel minimálně šedesát procent tržeb společnosti, zablokoval účty a zařízení v rámci své infrastruktury a oznámil ukončení smlouvy na základě rozhodnutí vedení,“ pokračuje odborník, který se plánuje přestěhovat do jedné z nesankcionovaných sousedních zemí. „Nezůstanu v tomto Mordoru déle, než je nutné, ani na vteřinu,“ říká. Stejný osud podle něj čeká většinu ruských ajťáků.

Ruská vláda si je odlivu IT mozků vědomá, proto se je snaží udržet pomocí daňových úlev a odkladu vojenské služby. „Všechny IT společnosti budou po dobu tři let osvobozeny od daně z příjmu a od kontrol regulačních úřadů. Navíc jim budou poskytnuty půjčky se sazbou nepřesahující tři procenta,“ informují ruská média.

Ilja přesto zůstává ve vztahu k budoucnosti IT v Rusku pesimistický. „Myslím, že je to konec pro všechny IT společnosti v Rusku. Někdo skončí dříve, někdo později, ale všechny zahynou. Vedení země za necelé dva týdny zničilo vše, co jsme za posledních třicet let zbudovali,“ uzavírá.

Hackerská skupina Anonymous vyhlásila kybernetickou válku proti Putinovi

Video placeholde
• Videohub