Valenta si koupil nejčtenější slovenský názorový deník. Může se přiblížit Parlamentním listům

Ivo Valenta

Ivo Valenta Zdroj: Erben Eduard/E15

Podnikatel a politik Ivo Valenta rozšiřuje svoje mediální panství. Do vydavatelství Our Media, které ovládá spolu s Michalem Voráčkem, přikoupil slovenský deník Pravda. Ten je dle průzkumů nejčtenějším názorovým deníkem na Slovensku. Spolu s ním Our Media koupila celé vydavatelství Perex, kam deník patří. Cenu transakce strany nezveřejnily. Valenta ji pro E15 nechtěl komentovat.

„Na slovenském trhu vidíme potenciál k rozvoji našich aktivit. Pravda je silná značka a my máme zajímavé projekty a plány," uvedl Voráček, který je předsedou představenstva Our Media SR.

Význam značky Pravda v posledních letech přitom upadá. „Vrchol Pravda zaznamenala za šéfredaktora Petra Šabaty v letech 2001 až 2009, kdy se průměrný náklad vyšplhal až k 80 tisícům výtisků denně. Od té doby ale zásah deníku klesá a dnes silně levicově orientovaný deník staví zejména na základně předplatitelů, kterou tvoří čtenáři zejména staršího věku,“ okomentovala pro deník E15 Miroslava Kernová z mediálního webu omediach.com.

Vydavatele Perex dosud vlastnil podnikatel Karol Biermann prostřednictvím pražské společnosti Florena, o skutečném vlastníkovi se však vedly dohady. Názorový týdeník Týždeň v minulosti upozorňoval, že Biermann je jenom bílým koněm a vydavatelství ve skutečnosti vede oligarcha Josef Brhel, který má blízko ke straně Smer. Tendenčnost redakce naznačovaly i další skutečnosti. V roce 2001 se například objevily odposlechy, z nichž vyplývalo, že Smer má v Pravdě vlastní kontaktní osobu, kterou úkoluje.

Nový vlastník Our Media působí především na české mediální scéně. Do skupiny patří několik regionálních televizí a také webový portál Parlamentní listy včetně jeho slovenské verze, k jejímuž stylu se Pravda zřejmě přiblíží. „Můžeme očekávat přiblížení ke slovenské verzi Parlamentních listů, která je trochu umírněnější než ta česká,“ domnívá se Kernová.

Jak česká, tak slovenská verze Parlamentních listů byly na Slovensku zařazeny na seznam konspiračních webů, který inzerentům pomáhá s tím, aby si nekazili značku na pochybných serverech. Slovenská verze se po úpravách webu nakonec ze seznamu dostala, česká verze tam zůstala.