Šéf Bank of China v Česku Wenbo Hou: Zemanova role je podstatná

Wenbo Hou

Wenbo Hou Zdroj: EEC2013

Pobočka Bank of China v Praze
Si Ťin-pching, Miloš Zeman
3
Fotogalerie

Role Zemana je důležitá, pokud ale bude příštím prezidentem někdo jiný, nemyslím si, že se česko-čínské vztahy změní, říká šéf české pobočky čínské Bank of China Wenbo Hou.

Jak velký je zájem čínských firem o Česko?

V posledních pár letech se obchodní vztahy mezi Českem a Čínou dramaticky zlepšily. Začalo to politikou a výsledkem je rostoucí počet čínských firem, které tu hledají možnosti pro svůj byznys. Česko je v Číně velmi populární, na druhou stranu realizovaných obchodů zatím není mnoho, svět byznysu je odlišný od světa politiky a jeho nástup je pomalejší.

Jak velký je zájem čínských firem dělat v Česku byznys?

Momentálně velmi velký. Český trh je malý, ale i v této části Evropy je zajímavý průmysl, o který mají čínské firmy zájem. Když jsem vedl naši polskou pobočku, tak se zjistilo, že v Číně je velký zájem třeba o kvalitní polské zemědělské produkty a technologie. Teď musíme najít české zboží, které může mít v Číně úspěch.

Je podle vás Česko vstupní branou čínských firem do Evropy?

Zčásti ano, ale Čína už je v Evropě řadu let. V minulosti začaly čínské firmy vstupovat na evropský trh přes Velkou Británii, Německo, Francii a v poslední době přes Česko. Ale jde i o hledání příležitostí na českém trhu.

Jak by se na česko-čínských obchodních vztazích podepsalo nezvolení prezidenta Zemana pro druhé funkční období?

Jeho role je podstatná, hraje významnou roli v podpoře vztahů mezi oběma zeměmi. Před jeho nástupem do úřadu vztahy tak dobré nebyly a zájem čínských firem rovněž nebyl příliš znát. Doufáme, že česká vláda bude pokračovat v podpoře česko čínských vztahů.