Šnobr: Opční program je korunovaná pitomost

Michal Šnobr

Michal Šnobr Zdroj: Anna Vacková, E15

Michal Šnobr
Michal Šnobr
3
Fotogalerie

Manažeři ČEZ si vyplácejí milionové odměny, aniž by to jakkoli souviselo s motivací pro jejich práci, soudí menšinový akcionář polostátní energetické firmy a poradce J&T banky Michal Šnobr.

Odpovídá opční program skupiny ČEZ nynější realitě?

Program byl nastaven už před deseti lety a v zásadě se přežil. Vůbec to neodpovídá tomu, kam manažeři firmu směřují, a nevyjadřuje to jejich zásluhy. Jen to prostě využívá historicky nastavený mechanismus, díky kterému mají manažeři odměnu v podstatě zadarmo a neexistuje pro ni žádný důvod.

Čím to, že se opční program po letech stává mezi šéfy ČEZ opět populární?

Je to přímým důsledkem růstu akcií ČEZ. Za tím ale stojí jen a pouze růst cen silové elektřiny v Německu a očekávání investorů, že ČEZ prodá veškerou produkci svých elektráren. Je to tedy něco, na co manažeři nemuseli v podstatě vyvinout úsilí.

Má vůbec smysl nějakou formu opčního programu uplatňovat?

Chápal bych, že manažer má právo koupit si nějaké akcie, a to i za zvýhodněnou cenu, ale pokud má mít takový program smysl, tak by musel ty akcie nějakou dobu držet a žít příběh akcionáře. A ukázat, že zájmy manažera a akcionáře jsou stejné. A to tady neplatí, tohle opční program v podstatě není. Manažer si jednoduše spočítá, za kolik koupí a za kolik okamžitě prodá, protože manažeři ČEZ se obvykle nabraných akcií v rámci programu zbavují okamžitě.

Nakolik program odpovídá srovnatelným zahraničním vzorům firmy?

Je to nejenom neobvyklý model v zahraničí, ale opční program ČEZ je nestandardní celkově. Akcie by ani předmětem takového obchodu být neměly. To ať se raději vymyslí nějaká variabilní odměna, příplatek nad plat či něco takového. Takhle je to hra s akciemi, která ale obchodům s akciemi nic nedává, je to korunovaná pitomost. Manažer ČEZ takhle vyčkává na nejvýhodnější okamžik, kdy může nakoupit a následně okamžitě prodá. Manažeři zahraničních firem akcie dlouhodobě drží.

Hodláte jakožto podílník ČEZ nastavení programu nějak ovlivnit?

Vyvineme úsilí, aby byl opční program úplně zrušen. Popřípadě bychom podpořili nějaký program, který by měl skutečně motivační podobu. Takhle je to kontraproduktivní a nemá to s opčním programem nic společného.