Státní firma se má krizí proinvestovat, říká šéf letiště Václav Řehoř

Václav Řehoř

Václav Řehoř Zdroj: profimedia.cz

Václav Řehoř
Václav Řehoř
3
Fotogalerie

Pražské letiště loni odbavilo 16,8 milionu cestujících, jejich počet se může časem zdvojnásobit. A pokud chce letiště růst, musí investovat, v plánu je vydat až 27 miliard korun. „Vše si budeme financovat sami nebo půjdeme do bank a na trh. Od státu žádné peníze nepotřebujeme, vyplácíme mu dividendu,” říká šéf letiště Václav Řehoř.

Letiště loni vydělalo 8,5 miliardy korun, nejvíce v historii. Která součást byznysu rostla nejrychleji?

Neletecké obchody. Lidé, kteří cestují z nebo do Prahy, daleko více utrácejí v obchodech. Neletecké výnosy loni stouply o téměř desetinu. Hospodaření je vždy odvislé na počtu cestujících. Ten stoupl, proto rostly i příjmy. 

Roky se mluví o nutnosti železničního spojení či rychlodráhy z letiště do centra Prahy. Kolik cestujících dokážete ročně odbavit, aniž by to spojení existovalo?

Dvojnásobek cestujících určitě ne. Teď máme 16,8 milionů, dalším milníkem je 21 milionů cestujících, na které máme povolení EIA vztahující se k nové ranveji. To je limit. Tam se budeme vyjadřovat k dopravnímu zatížení oblasti, kde může být nepřítomnost vlaku problém. Vlak potřebujeme, bez něj to nejde. I kdyby byl třeba už za tři roky, pořád je to pozdě.

S jak prudkým růstem počtu odbavených cestujících počítáte v příštích letech?

Letos plánujeme tři až pět procent, dlouhodobě máme tři procenta – čili průměrný růst. Zdvojnásobení provozu je otázka minimálně dvou desetiletí.

S rekordními výsledky roste chuť investovat. Ministerstvu financí jste poslali plán investic za 27 miliard a čeká se na schválení. Čím se snažíte jediného akcionáře přesvědčit?

Celé se to odvíjí od růstu letecké dopravy. Všechny studie jednoznačně ukazují na to, že se doprava v Evropě zdvojnásobí. Východní Evropa má růst o něco rychleji než západní. Češi například cestují 1,5krát za rok, do budoucna to může být i 2,5krát. Pokud chceme růst, musíme investovat.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!