Svoboda: Vyhoštění diplomatů je silná reakce, snaha Hradu o vstřícnost vůči Rusku nemá velký význam

Bývalý šéf diplomacie Cyril Svoboda byl hostem Studia Blesk

Bývalý šéf diplomacie Cyril Svoboda byl hostem Studia Blesk Zdroj: Blesk - Jakub Poláček

Bývalý šéf diplomacie Cyril Svoboda byl hostem Studia Blesk
2
Fotogalerie

V reakci na otravu Sergeje Skripala, bývalého dvojitého agenta tajných služeb Ruska a Velké Británie, Česko vyhostí tři ruské diplomaty. Podle exministra zahraničí za KDU-ČSL Cyrila Svobody jde o dostatečně silnou odpověď české vlády. Zároveň se ale údajně ukázalo, že Hradem prezentované nadstandardní vztahy s Ruskem nemají praktický význam.

Hodnotíte reakci vlády jako adekvátní?

Vypovídáme diplomaty, to je silná reakce. Jejich počet je druhotnou záležitostí. Jestli jsou dva, tři nebo čtyři nehraje významnou roli. Důležitý je politický postoj Česka, které se tímto solidarizuje s Evropskou unií a NATO.

Andrej Babiš ale o skupině vyhoštěných osob mluvil jako o nedeklarovaných zpravodajcích. Prý se nejedná o diplomaty.

On tím říká, že fakticky dělají jinou činnost než diplomatickou. Fakticky tu jsou jako zástupci zpravodajské služby. To se v diplomacii děje, že jsou někde nedeklarovaní pracovníci zpravodajských služeb, ale oficiálně pro běžnou komunikaci mají statut diplomata.

Jakou činnost tyto osoby například vykonávají?

Takový člověk může mít třeba postavení kulturního rady. Pro vnější svět se tváří jako někdo, kdo spolupracuje v této oblasti, fakticky ale sleduje kulturní aktivity v Česku, které zajímají danou zpravodajskou službu. Formálně ovšem zůstávají diplomaty.

Jaká mohla být motivace Rusů spoluobvinit Česko z možné výroby jedu novičoku, který byl použit k vraždě Sergeje Skripala?

Rusové chtějí na domácí scéně předvést, že mají celý Západ sešikovaný proti sobě. Proto byly obviněny i země se vstřícnějším vztahem k Rusku. Rusové chtějí ukázat, že vláda a prezident jsou ti, kteří čelí sjednocenému odporu Západu.

Mají tedy nadstandardní vztahy s Ruskem, které prezentuje prezident Miloš Zeman, nějaký praktický význam?

Ukazuje se, že ne, když nás Rusové zařadí na černou listinu zemí, odkud by mohl jed novičok pocházet. To je lživá informace. Aktivita Hradu nemá velký význam, vztahy si totiž určuje Rusko na základě jeho strategického zájmu. Naopak naší politiku vytváří vláda, ne prezident. Aktivity Hradu nemají takovou váhu jako globální postoj, který si Rusové zvolí.