Putinovo Rusko aneb Krvavá postsovětská historie

Zdroj: čtk

6
Fotogalerie

Ruské prezidentství nemá dlouhou tradici, trvá necelé tři dekády. A nejvýraznější postavou této krátké historie je jednoznačně Vladimir Putin, který zemi ovládá od roku 1999. Okolnosti jeho nástupu k moci do nynějška budí emoce a pochyby. Putinovi se přesto podařilo vybudovat si postavení a aparát, které ho spolehlivě chrání před politickou konkurencí i kritikou. Připomínáme hlavní události nejen z dob Putinova prezidentství, ale i z časů dalších dvou novodobých kremelských vládců – Borise Jelcina a Dmitrije Medveděva.

12. červen 1991

První prezidentské volby v ruské historii. S 57 procenty hlasů zvítězil nezávislý kandidát Boris Jelcin.

čtk

Srpen 1991

Neúspěšný pokus o puč, který urychlil zánik SSSR a posílil pozici Jelcina. Legendární se stala jeho fotka pořízená v okamžiku, kdy řečnil před moskevským Bílým domem na tanku.

čtk

8. prosinec 1991

Podpis bělověžské dohody, kterou zanikl SSSR.

Září–říjen 1993

Vrchol ústavní krize, tedy pře mezi prezidentem Jelcinem a parlamentem. Jelcin parlament rozpustil a odpojil v budově telefony, elektřinu a vodu. Posléze se situace vyhrotila, na straně prezidenta zasáhla i armáda s tanky. Při bojích u parlamentu a televizní věže Ostankino zemřelo mnoho lidí. Zatímco oficiální údaje hovořily o necelých dvou stovkách obětí, podle nevládních organizací šlo až o desetinásobek.

11. prosinec 1994 – 31. srpen 1996

První čečenská válka. Rusku se nepodařilo zabránit faktické nezávislosti Čečenska. Krvavý a nepopulární konflikt stál životy několik desítek tisíc lidí a významně přispěl k dlouhodobé nestabilitě Kavkazu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!