Utrácení u privátního letadla samotným nákupem teprve začíná, říká Marián Jančařik

Marián Jančařik, Colibri Aircraft

Marián Jančařik, Colibri Aircraft Zdroj: E15 Michael Tomeš

Marián Jančařik, Colibri Aircraft
Marián Jančařik, Colibri Aircraft
Marián Jančařik, Colibri Aircraft
Marián Jančařik, Colibri Aircraft
Marián Jančařik, Colibri Aircraft
9
Fotogalerie

Privátní letadlo si mohou dovolit jen miliardáři a to nejen kvůli tomu, že pořizovací cena u střední třídy začíná na více než 400 milionech korun. „Na rozdíl od luxusního auta nebo nemovitosti utrácení u letadla samotným nákupem nekončí, ale teprve začíná,“ říká partner společnosti Colibri Aircraft Marián Jančařik .

Jak koronavirová krize ovlivnila prodej privátních letadel v České republice a na Slovensku?

Trh zůstal v polovině března v šoku, když krize začala. Každý se vyděsil a čekal, co se bude dít, protože podobnou věc nezažil. Ze dne na den téměř všechna letadla zůstala sedět na zemi. Z téměř padesáti tisíc letadel, která byla aktivně ve vzduchu, ať už šlo o stroje aerolinek, nebo o business jety, létalo v té době jen okolo 1300 až 1500 letadel a většina z nich na nákladních letech, které řešily krizi spojenou s COVID-19. Celý svět se zmrazil a stejně tak československý trh. Po počátečním šoku ovšem nastalo vystřízlivění a lidé se vrátili ke svým životům a myšlenkám.

Nakupuje se ve stejné míře, nebo jsou podnikatelé opatrnější?

Proces nákupu letadla je dlouhodobá záležitost. Člověk přemýšlí, kalkuluje, rozhoduje se a jsou to řádově měsíce, než dokážeme letadlo koupit a přivézt. Jakmile přišla koronavirová pandemie, tak se úvahy řady lidí o nákupu letadla zasekly, ale nyní už opět přemýšlejí, zda budou letadlo potřebovat, zda ho koupí. Transakce proto probíhají.

Dá se odhadnout, jaký bude letošní rok?

Až v roce 2021 uvidíme, zda byl letošní rok tak tragický, jak někdo předpokládá. Ale i během pandemie se transakce uskutečnily. Konkrétně do České republiky přišlo letadlo, jehož nákup byl zahájen před koronavirem, ale dovezeno a zařazeno do provozu bylo během největší krize. Na náladě podnikatele, který si ho koupil, se nic nezměnilo.

Už před pandemií cena letadel klesala. Prohloubila pandemie tento trend? Netlačí kupci na cenu?

Určitě ano. Nějaká krize a těžkosti na trhu jsou, takže kupující očekávají, že se cena musí snížit. Reálná čísla o poklesu cen ale uvidíme až příští rok. Nicméně už pozorujeme to, že prodejci olétaných letadel snížili své požadované ceny zhruba o deset procent.

Kolik se ve světě prodá privátních letadel?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!