K poklesu dividend ČEZ není důvod, měly by růst, říká Michal Šnobr

Michal Šnobr

Michal Šnobr Zdroj: Anna Vacková, E15

ČEZ zveřejnil cenu prodávané elektřiny v příštím roce, která zdraží. „Jde o velké překvapení, je to dobrá zpráva pro akcionáře,“ komentuje Michal Šnobr, minoritní akcionář firmy.

Jak čtete hospodářské výsledky ČEZ za první tři čtvrtletí?

Příjemným překvapením je zvýšení odhadu čistého zisku, mírně negativní je odhad EBITDA za rok 2018 – došlo ke snížení na kupní hranici původního odhadu. Vzhledem k potřebě tvorby opravných položek na investice v Turecku, Rumunsku či Bulharsku to ale není nic neočekávatelného.

Překvapilo vás něco?

Nejpodstatnější je zveřejňování cen předprodané elektřiny na příští roky. Ty výrazně pozitivně ovlivní hospodaření ČEZ v letech 2019 i 2020. Nastalo veliké překvapení, protože ČEZ reportoval, že na rok 2019 prodal 84 procent předpokládané výroby elektřiny, a to za cenu 35,80 eura za megawatthodinu. Letos je průměrná prodejní cena 31,50. Vzhledem k pohybu cen elektřiny vysoko nad padesáti eury se dá předpokládat, že i zbytek produkce bude prodán vysoko nad padesáti eury. Celkový průměr na příští rok by se mohl vyšplhat ke čtyřiceti eurům.

Co z toho vyplývá?

Zajistí to výrazný nárůst zisku, ale i pozitivní cash-flow. Předpokládáme, že osm či devět eur na ceně elektřiny by mohlo vytvořit dodatečnou EBITDA přes deset miliard a zároveň cash-flow. To je dobrá zpráva pro akcionáře – vývoj dává naději, že pro dividendu za rok 2018 nebude rozhodující hospodářský výsledek za rok 2018, který bude za poslední roky mimořádně nízký, ale cash- -flow. Není důvod k poklesu dividendy, ale k růstu.

Jak hodnotíte nominaci Ginky Varbakovové do dozorčí rady?

Návrh je pouze formální záležitostí. ČEZ garantoval, že pokud nebudou splněny prodejní podmínky, a já myslím, že nebudou, tak ke změně v orgánech nedojde. ČEZ se bude soustřeďovat na transparentnější cestu a stabilizace pozice v Bulharsku.