Za miliardu zmodernizujeme výrobu střelných prachů, říká nový šéf Explosie

Kamil Dudek, Explosia

Kamil Dudek, Explosia Zdroj: Explosia

Obrovská poptávka po munici nahrává i státní akciové společnosti Explosia, výrobci nejen střelných prachů, ale také trhavin pro průmyslové použití. Plánuje rozšířit nabídku hnacích náplní neboli celospalitelných modulů pro granáty. Vedle děl ráže NATO je chystá například pro tanky Leopard, o jejichž nákupu jedná česká armáda. Firma zároveň zlepší kvalitu těchto modulů vybudováním nové automatické linky na výbušné látky. „Vyvíjíme si vlastní technologii na výrobu prachů, která by mohla pracovat čtyřiadvacet hodin denně po sedm dní v týdnu,“ říká nový generální ředitel Explosie Kamil Dudek.

Už několik týdnů se hovoří o tom, že zbrojař Czechoslovak Group koupí firmu Synthesia, s níž Explosia sousedí. Naprosto zásadní surovinou je pro vás nitrocelulóza a právě Synthesia je její hlavní dodavatel. Nedojde k ještě většímu prohloubení vaší závislosti?   

Čekáme, až CSG oficiálně převezme Synthesii. Jsme připraveni jednat a předpokládám, že druhá strana také.

Bude se vám lépe jednat s Michalem Strnadem, majitelem CSG, než s Andrejem Babišem, který před několika lety převedl skupinu Agrofert včetně Synthesie do svěřenských fondů?

Nechci to stavět do osobní roviny. Vždy jsme jednali s vrcholovým managementem Synthesie, nikoli s majitelem celé skupiny. Předpokládám, že CSG má o Synthesii zájem především kvůli nitrocelulóze, aby měla surovinu pro výrobu střelných prachů. A na tu je Explosia zaměřena. Jsme jedna z firem, která může poptávku CSG uspokojit. V Česku nemáme konkurenci.

Je možné, že se Synthesia a Explosia více propojí, jako tomu bylo v minulosti?

Společný podnik asi vytvářet nebudeme. Dívám se na to jen z obchodní stránky. Bude-li CSG žádat zvýšení dodávek prachů, dokážeme vyhovět. Potřebujeme ale více nitrocelulózy. S lidmi z CSG už delší dobu spolupracujeme, znají naše potřeby i možnosti.

Explosia patří mezi sedm firem na světě, které vyrábějí celospalitelné moduly do děl ráže NATO 155 milimetrů, po nichž je nyní velmi vysoká poptávka. Dodáváte tyto moduly přímo, nebo jen přes prostředníky?

Zákazník chce celý náboj: dělostřelecký granát i s modulem. Explosia ale granáty neprodukuje, takže musí vždy spolupracovat s jejich výrobci. Moduly dodáváme ve spolupráci s Czechoslovak Group. Další podobnou kooperaci chystáme s STV Group, týkat se bude českého ministerstva obrany. Do budoucna se nebráníme ani spolupráci s dalšími výrobci dělostřeleckých granátů.

Kamil Dudek, ExplosiaKamil Dudek, Explosia | Explosia

Strnad minulý rok nabídl vládě kapitálový vstup do Explosie, aby modernizoval výrobu. Potřebujete peníze?

Máme připravené možnosti na rozšíření spolupráce s CSG. Investice zvenčí ale v tuto chvíli nepotřebujeme, máme dostatek zdrojů jak vlastních, tak úvěrových.

Celospalitelné moduly budete dodávat také české armádě, která začne přebírat francouzská děla Caesar. Počítáte s tím, že rezort obrany trvá na značných detailech a odmítá kvůli nim přejímky?

Budeme vycházet z parametrů, které si vojsko pro děla Caesar zadá. Zatím jsme neměli možnost je vyzkoušet, abychom je podrobili testování s našimi moduly. Určitě ale žádné obavy z armády nemáme a věříme, že podmínky budou takové, abychom je byli schopni splnit. Dokázali jsme uspokojit i polskou armádu, která byla velmi náročný zákazník.

Ale na Slovensku jste jako dodavatel modulů neuspěli, slovenská armáda je nakupuje od vaší francouzské konkurence.

Každý výrobce modulů je přesně uzpůsobuje dané zbrani. Děláme jiné typy pro Polsko, jiné pro některé další armády. Na výrobě modulů ráže 155 milimetrů jsme se Slováky spolupracovali dlouhodobě už od vývoje. Přestali je ale od nás odebírat pro houfnici Zuzana 2. Došlo tam k určitým problémům, které podle našeho názoru nevznikly na straně Explosie, ale na straně výrobce děl. Ten během svého vývoje změnil systém závěru, aniž nás o tom informoval. Pokud vím, všechny systémy Zuzana 2 byly poslány na Ukrajinu a slovenská armáda nemá ani jeden.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!