Zeman je úplně mimo, mám chuť promluvit do prezidentské volby, říká senátor Pavel Fischer

Předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer

Předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer Zdroj: E15 Michael Tomeš

Předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer
Pavel Fischer na návštěvě v USA
Pavel Fischer s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) v Chicagu
Pavel Fischer na obchodním fóru s českými a americkými podnikateli v USA
Pavel Fischer s americkým republikánským kongresmanem Michaelem McCaulem a šéfem Senátu ČR Milošem Vystrčilem
6
Fotogalerie

Přestože kandidaturu na prezidenta republiky ještě oficiálně neohlásil, sám potvrzuje, že má nadále chuť do boje o Pražský hrad promluvit. Senátor a bývalý diplomat Pavel Fischer před pár dny vedl s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) delegaci českých podnikatelů do Spojených států. V rozhovoru s deníkem E15 prozrazuje, co podle něj brzdí současné česko-americké vztahy, kdy se rozhodne ohledně své prezidentské kandidatury a proč by potrestal politiky, kteří prosazovali dostavbu Dukovan s ruskou účastí.    

Nedávno jste se vrátil ze Spojených států, kde jste jednal s kongresmany. Co bylo primárním cílem této cesty? 

Cílem bylo připomenout, že existujeme, což v rámci dialogu přes Atlantik bývá někdy těžké. Zajímalo mě, jak nás naši partneři budou brát, proto byla velmi důležitá ta dimenze politická. Zároveň jsme do USA přivezli podnikatelskou delegaci a také tam byly významné aktivity okolo našich krajanů, kteří žijí v Americe. Přestože jsem si ze začátku myslel, že to budou tři paralelní linky, tak se zásluhou jednotlivých aktérů podařilo vytvořit přidanou hodnotu. Ty skupiny se navzájem posilovaly a z toho mám obrovskou radost. 

Takže se dá říct, že mise splnila svůj účel?

Splnila. Není to jen díky tomu, že jsme přijeli v takové síle, ale je to dané i kontextem, tedy válečným konfliktem v Evropě mezi Ruskem a Ukrajinou. A také tím, co máme jako Česká republika za sebou. Američané zjevně oceňují, jak Ukrajině pomáháme. Roli určitě sehrálo i blížící se české předsednictví v Radě Evropské unie nebo to, že jsme ve stejném složení před dvěma lety navštívili Tchaj-wan.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!