Zetor vyrábí víc traktorů, než dokáže prodat. V Rusku nepomohla ani Zemanova pomoc, říká šéf odborů

Výroba traktorů Zetor

Výroba traktorů Zetor Zdroj: Zetor

Skoro polovinu zaměstnanců propustí příští rok brněnský výrobce traktorů Zetor, vedení firmy to zdůvodňuje ekonomickými potížemi. „Když teď nemají sýkory v krmítku žrádlo, tak tam taky nesedí,“ glosuje současnou situaci Alois Kazelle, vedoucí odborů Zetoru.

Jsou podle vás ekonomické potíže firmy skutečným důvodem avizovaného propouštění?

Dá se říci, že ano. Vyjádření se dá věřit, vývoj je sestupný. Počty traktorů se ve firmě nahromadily. Odbyt už není takový.

Zisk před zdaněním loni ale stoupl o patnáct milionů na 117 milionů korun.

To jsou čísla za loňský rok, letos ale byl propad takový, že začalo docházet k neuspokojivému cash-flow. Docházelo také ke zpoždění plateb. Ten kolotoč peněz začal váznout.

O jak velký propad se jedná?

K přesným číslům se nedostanu. Víme ale, že místa prodejců jsou zaplněna, nelze tam dostat více traktorů.

Na kterých trzích se nedaří?

V Polsku, Německu, Anglii, Americe. Nedaří se ani v Rusku, byť se tam pan prezident Miloš Zeman snažil dojednat spolupráci.

Čím si vysvětlujete neúspěch v Rusku přes podporu prezidenta?

Pan prezident se snažil, to mu nelze vytknout. Vedení společnosti nám ale signalizovalo, že spolupráce vázne, že jde složitě. To zavinilo nenaplnění původního plánu.

Jak se změny dotknou provozu firmy?

Je přirozené, že provoz nemůže nasytit tolik zaměstnanců. Ztráta by se ještě víc prohlubovala. Propouštění lze pochopit. Když teď nemají sýkory v krmítku žrádlo, tak tam taky nesedí.