Jak se staví nízkoenergetický dům. Za cenu panelákového bytu a nervů v kýblu

Kyberpunková varianta domu autora článku. Budování neslo známky punku.

Kyberpunková varianta domu autora článku. Budování neslo známky punku. Zdroj: Midjourney

Chcete stavět? Kdo by nechtěl, když se dá za cenu panelákového bytu v Praze vybudovat nízkoenergetická dřevostavba navržená architektem na míru. Vyzkoušeno za vás.

Existuje ale dost důvodů, proč to ještě neudělal každý. A jen tak neudělá nejen kvůli zvýšeným hypotečním sazbám. O desítky procent přefouklý rozpočet, nedostatek materiálů i řemeslníků, stále přísnější stavební předpisy… Autor článku by mohl z vlastní zkušenosti vyprávět a taky na následujících řádcích vyprávět bude.

Sestup do cenového pekla

Nejprve měla samotná stavba dvoupatrového rodinného dřevodomu na míru posázavskému pozemku i potřebám rodiny vyjít na zhruba tři miliony korun. Aspoň tak se věci rýsovaly na přelomu let 2019 a 2020 po iniciačních schůzkách s architektem specializovaným nejen na navrhování, ale i stavbu dřevodomů.

Ano, pořád ještě existují lidé, co umějí vymyslet, „nakreslit“ a posléze i v podstatě sami co nejpřesněji dle své vize zhmotnit dům od krovů po police v kuchyni. (Nutno dodat, že právě kvůli svému pracovnímu záběru málokdy stojí o dodatečnou publicitu.) Stavba skoro-svépomocí je ale stále složitější. Nejen kvůli tomu, že čím dál větší vliv na podobu a realizaci staveb mají specializované profese. Například energetičtí experti, kteří se musejí na návrzích domu rostoucí měrou podílet.

Jak vypadají nejdražší vily v Česku. Podívejte se na video:
Video placeholde
Nejdražší domy České republiky • Videohub

Zadání bylo zdánlivě jednoduché a nekomplikované, zkrátka takové, aby pomohlo držet náklady spíše níže. Tady je zhruba šedesátimetrový půdorys po bývalé chatě. Bylo by super na stejném místě postavit něco, co aspoň trochu zapadne do charakteru někdejší rekreační osady a zároveň pojme celou rodinu. Řešitelný takový požadavek prý byl. Za tři až tři a půl milionu korun. Jenže pak naběhly během vyřizování stavební ohlášky postupně zpřísněné nároky na vytápění budovy a odhadované náklady šly o půl milionu výš. OK, co se dá dělat. Chceš stavět? Chci! Tak jde se na to. Samotná stavba začala zjara roku 2021.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!