Z rostlinných olejů se stalo tekuté zlato. Překupníci bohatnou i na oleji z fritéz

Tekuté zlato jménem olej aneb bohatství z fritézy

Tekuté zlato jménem olej aneb bohatství z fritézy Zdroj: Ilustrace Tereza Kovandová

Více hladových krků, chybějící ruce na palmových plantážích i méně plochy oseté řepkou. To vše může za prudký nárůst ceny olejů.

Je půl třetí ráno a na newyorské Mott Street v legendární čínské čtvrti přece jen nakrátko utichá bizarní hon a shon. Kuchaři vydechují a mají zhruba dvě hodiny na to, aby připravili své kuchyně na zatraceně dlouhý nový den. Součástí nočního rituálu je i ta nejprozaičtější věc v životě kuchaře, totiž vylít starý olej a občerstvit fritézy novou náplní.

Právě v tu chvíli vyráží na svou špinavou výpravu Jackův gang. Cílem jeho směny jsou zadní trakty restaurací a bister. Právě tam se totiž hromadí nové tekuté zlato Ameriky. Kanystry a nádrže s páchnoucím obsahem přetížených fritovacích hrnců. 

Olej je totiž mastný. A to v poslední době snad hlavně v tom přeneseném významu. Co člen Jackova gangu, to denní výdělek kolem 1500 dolarů. Podle newyorských hospodských si tito lidé vydělají více než přeprodejem cracku. Geniální výdělek umožňují dramaticky rostoucí ceny rostlinného oleje.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!