Akciové fondy: Jak jet v pelotonu s favority, i když je těžké získat informační náskok

Ilustrace, Akciové fondy, Tereza Kovandová, Magazín Investuj

Ilustrace, Akciové fondy, Tereza Kovandová, Magazín Investuj Zdroj: Tereza Kovandová

Jednou ze stále oblíbenějších možností, jak zhodnotit volný kapitál, jsou akciové trhy. Zkušenější a odvážnější investoři neváhají investovat přímo do akcií, ať už na pražské burze, či v západní Evropě a v USA. Ti ostatní, kteří nemají čas nebo chuť studovat, která firma je ta správná a může v budoucnu nabídnout zajímavé zhodnocení, mohou vložit finance do fondů.

S akciovými fondy je jedna potíž – podílových i takzvaných burzovně obchodovaných fondů (anglicky exchange traded funds či jen ETF), které zhodnocují peníze na burzách, jsou na trhu stovky, či dokonce tisíce a pro běžného člověka není snadné se v nabídce bank, investičních společností a brokerských firem orientovat. Které fondy by měly tvořit základní kámen portfolia, jehož ambicí je dlouhodobě porážet inflaci?

Globální fondy jsou grunt

„Jako základ akciového portfolia se hodí jakýkoliv akciový fond, který má globální zaměření a jeho investiční strategie je pro investora srozumitelná, chápe ji,“ říká Jan Chlumský, vedoucí marketingu investiční společnosti Amundi. Ta je největším obhospodařovatelem fondů v Evropě a patří i mezi největší globální hráče, protože spravuje aktiva individuálních i institucionálních investorů v objemu přesahujícím 1,8 bilionu eur, tedy v přepočtu zhruba 44 bilionů korun.

Ze všeho nejdůležitější je podle Chlumského hlavně začít investovat, posílat peníze do vybraných fondů pravidelně a zaměřit se na dlouhodobý investiční horizont. Jelikož ceny akcií a burzovních indexů kolísají, doporučuje se obvykle vložit peníze do akciových fondů minimálně na pět let, nejlépe však na delší dobu.

Eva Miklášová, která má v americké investiční společnosti Invesco na starosti Českou republiku, k tomu dodává, že výběr fondů hodně závisí na cílech jednotlivých investorů a pro každého je vhodné něco jiného. „Vedle investičního horizontu a také ochoty tolerovat rizika samozřejmě hrají roli i představy samotného investora.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!