Nejlepší restaurace světa je vůbec poprvé ve Francii. Prohlédněte si nejlepší podniky | E15.cz

Nejlepší restaurace světa je vůbec poprvé ve Francii. Prohlédněte si nejlepší podniky

Michal Tomeš

Michal Tomeš

Aktuálně nejlepší restaurací na světě je podle žebříčku World's 50 Best Restaurants francouzský podnik Mirazur argentinsko-italského šéfkuchaře Maura Colagreca. Vítězství získal jako vůbec první francouzský podnik. Podle deníku Le Figaro by jeho vítězství mohlo toto tento žebříček, které zveřejňuje britská mediální společnost William Reed Business Media, ve Francii rehabilitovat.

Podnik nacházející se ve městě Menton na jihovýchodě Francie byl oceněn během úterní slavnostní ceremonie v Singapuru, jíž se zúčastnilo 1200 hostů. Je to již druhý jeho letošní úspěch - v lednu získal třetí michelinskou hvězdičku, a stal se tak prvním třikrát ohvězdičkovaným podnikem ve Francii, který vlastní zahraniční šéfkuchař. Zmíněná dvě hodnocení používají odlišnou metodiku.

Hodnotitelé žebříčku World's 50 Best Restaurants (50 nejlepších světových restaurací) ve zdůvodnění uvedli, že je oslnily „bezkonkurenční výhledy na francouzskou Riviéru, trojstupňová kaskádová zeleninová zahrada, která chrlí tu nejchutnější produkci, a tým neuvěřitelně talentovaných kuchařů a obsluhujícího personálu“.

Podniky hodnotí 1040 kuchařů, novinářů a cestovatelských gurmetů. Od letoška je každá skupina nově zastoupena zhruba z jedné třetiny. Kritici ale stále připomínají, že nejsou jasně definována hodnotící kritéria, na jejichž základě se jednotlivé restauranty posuzují.

Prohlédněte si deset nejlepších restaurací.

Mirazur otevřel v roce 2006. Šéfkuchař Mauro Colagreco se učil u velikánů, jako byl Bernard Loiseau, až do své sebevraždy v roce 2003, později Alain Passard v L'Arpège a pak Alain Ducasse v Plaza Athénée. Do Mentonu přišel náhodou.

„Majitelem místa byl dokonalý typ Angličana na Azurovém pobřeží, v bílém lněném obleku a s panamákem. Viděl, že nemám peníze, ale chtěl vědět, co dělá Argentinec v Mentonu. Vyprávěl jsem mu svůj příběh a on mi restauraci pronajal za směšnou částku," řekl Mauro Colagreco agentuře AFP.

„Když nevařím, trpím úzkostí, cosi mi chybí," přiznává kuchař, který si vede seznam, kam zaznamenává, co každý host v Mirazuru od jeho otevření jedl, aby si mohl být jistý, že mu nikdy nenaservíruje totéž. „To nás nutí ke stálé tvořivosti," prohlašuje.

Uvažujete o rozjetí vlastního podniku? Přečtěte si praktický návod, jak na to. Manuál E15 objednávejte zde >>> 


Magazín E15 Premium Chceš hospodu?


 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!