Přehlídka toho nejlepšího ze současného českého umění přilákala tisíce návštěvníků

Konceptuální umělkyně Eva Koťátková

Konceptuální umělkyně Eva Koťátková Zdroj: ČTK

Objekty Evy Koťatkové
Díla Evy Koťátkové
Díla Evy Koťátkové
Díla Evy Koťátkové
5
Fotogalerie

Na výstavu Art Index Pop Up mapující to nejzajímavější, co vzniká v ateliérech předních českých umělců, během necelého týdne zavítaly do centra Prahy tři tisíce návštěvníků.

Výstava J&T BANKA Art Index Pop Up byla přístupná od pátku 6. září do středy 11. září v Domě U Zlatého Hroznu na pražském Malostranském náměstí. Nemovitost je jinak veřejnosti nepřístupná. Výstava umístěná přes čtyři patra byla pro všechny návštěvníky otevřená zdarma a pro zájemce byly otevřeny také komentované prohlídky.

„Všechny komentované prohlídky byly naplněny před otevřením výstavy, což nás v kombinaci s počtem návštěvníků, kteří výstavu navštívili v běžných otevíracích časech, naplňuje nadějí, že jsou podobné akce vítány a že je to cesta správným směrem. Věřím, že se podobné přehlídky budou opakovat,“ míní mluvčí J&T Banky Monika Veselá.

K nejdražším dílům na akci patřily obrazy Vladimíra Kokolii a Jana Merty, kteří spolu s Jaroslavem Rónou či Krištofem Kinterou patří k nejprodávanějším autorům aukcí. „Cílem je představit v Česku umělce, kteří jsou mnohdy známější v cizině, a pomoci dostat umění do domácností. Stále tu totiž panuje pocit, že umění je pro běžné smrtelníky cenově nedostupné,“ dodává Veselá.

Výstava současně odrážela žebříček Art Index, který J&T Banka každoročně připravuje. Na čele žebříčku Art Index letos sochařka Eva Koťátková vystřídala svého učitele a konceptuálního umělce Jiřího Kovandu. Ten si každoročně držel prvenství až do loňského roku. Pořadí nabízí stovku současných českých a slovenských autorů, kteří se narodili po roce 1950. Podle tvůrců žebříčku se má stát návodem pro investory, jak se zorientovat na trhu. Kompletní pořadí vyšlo v tištěné podobě coby speciální příloha deníku E15.

Umění a designu se bude dále věnovat nové vydání magazínu E15 Premium „Jak si užít design“, který bude v prodeji na stáncích od pondělí 16. září.