Digitalizace vstupuje do stavebnictví. Papírové výkresy ustoupí obrazovkám

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Profimedia.cz

Stavba bytů
Stavba bytů
Výstavba bytů
Výstavba bytů
5
Fotogalerie

Stavebnictví je považováno za konzervativní obor, v němž se technologické novinky uplatňují jen zvolna. Ani stavebnictví se však novým trendům nevyhnulo, nastupující digitalizace má celý obor změnit tak, že se po vzoru průmyslu 4.0 hovoří o stavebnictví 4.0. Tahounem změn bude technologie digitalizace stavebních plánů.

„Kdyby byl automobilový průmysl tak konzervativní, jako je stavebnictví, jezdili bychom dodnes na koních,“ prohlásil na své pražské přednášce rakouský architekt Wolf D. Prix. Přesto se ani stavebnictví změnám nevyhne. Základem nových trendů ve stavebnictví je technologie BIM (Building Information Modeling) a digitální informační model budovy. Ten v sobě spojuje jak projekt, tak i další informace nutné pro výstavbu, provoz a následnou likvidaci budovy po skončení její životnosti. Aplikace technologie BIM s sebou tak přináší nový přístup k projektování a výstavbě.

Zatímco standardně se využívaly běžné výkresy, jejichž případná změna během stavby domu byla velice obtížná na koordinaci zůčastněných profesí, v BIM mohou všichni pracovat na jednom centrálním 3D modelu. Případné úpravy jsou pak ihned dostupné zúčastněným osobám. „Od roku 2022 bude využití BIM nezbytné pro realizaci větších státních zakázek. Teď ale například nevíme, jak bude probíhat sdílení dat, protože spolu zatím neumějí komunikovat jednotlivá datová úložiště. Na digitalizaci stavebnictví bychom se měli připravovat, ovšem pro některé požadavky zatím neexistuje řešení,“ posteskl si Ondřej Wachal, provozně-ekonomický ředitel stavební firmy VW WACHAL.

Digitalizace stavebnictví však bude klást nové požadavky také na samotné stavební profese. Zatímco architekti, projektanti nebo urbanisté už běžně s digitálními 3D modely pracují, mnoho dalších techniků bude muset rozšířit své znalosti. Týká se to hlavně profesí, které stavbu realizují. „Především starší generace řemeslníků a stavbyvedoucích je zvyklá na běžnou papírovou technickou dokumentaci a nechtějí používat třeba tablet s 3D modelem stavby,“ doplnil Wachal.

S digitalizací stavebnictví souvisí i potřeba novelizace stavebního zákona, který musí na změny ve stavebnictví reagovat. „Pokud hovoříme o tom, že BIM přinese větší efektivitu ve stavebnictví, určitě to nebude možné bez rekodifikace stavebního zákona. BIM představuje datový standard, ale stavební zákon do určité míry definuje procesy: jak stavby připravovat, jak vybírat dodavatele i jak postupovat při výstavbě. Je zřejmé, že pokud chceme digitalizovat stavebnictví, musí dojít k razantním změnám v legislativě,“ uvedl Petr Matyáš, předseda představenstva spolku CzBIM, který se věnuje problematice informačního modelování staveb. Novela zákona, jež bude možnosti technologie BIM více zohledňovat, by měla platit na přelomu let 2024 a 2025.

Nový magazín E15 Jak uspět v digitální době můžete objednat zde >>> 

Video placeholde
Jak uspět v digitální době? Nový magazín E15 • E15