Glosa Jaroslava Bukovského: Vláda dá větší moc ČNB. Aby mohla řešit vlastní chyby

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: CC BY-SA 3.0: Jklamo via Wikimedia

ČNB ilustrační
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
4
Fotogalerie

Hypoteční kruh v zemi se uzavírá. Vláda posvětila České národní bance záměr zákonem stanovit, jak velkou hypotéku si mohou Češi nabrat. Pokud by návrh prošel i parlamentem, řada nízkopříjmových českých a zejména pražských domácností bude de facto zákonně odsunuta do nájemního bydlení. Protože na byt odpovídající velikosti nebudou mít jednoduše zákonem požadovanou výplatnici. Doposud ČNB řídila trh nepřímo skrze eufemismus jménem doporučení. Zatímco jim navzdory bylo sem tam možné nějakou tu odchylku od záměru ČNB u své banky ještě uhrát, přes zákon vlak nepojede.

Ironicky může působit cíl vládou schválené novely. A totiž schopnost ČNB včas reagovat na hrozbu realitní bubliny. Ironicky proto, že peníze do realit v posledních létech nasměrovala do nemovitostí právě centrální banka. Úrokový sarkasmus na českých bankovních účtech vyvolaný nulovou základní sazbou ČNB po léta utvrzoval majitele kont, že deset procent ročního zhodnocení z vlastního bytu je skutečně lepší volba. Zahraniční, opět eufemisticky řečeno, investory, zase do českých bytů přilákala cenová akce ČNB na česká aktiva jménem kurzový závazek. Ten v závěru roku 2013 zahraničním hráčům skokově zlevnil české byty o zhruba šest procent. No nekupte to.

Výsledek mixu levných hypoték a slabé koruny nebyl už před léty žádným velkým prognostickým rébusem. Zdivočelé ceny bytů už tak zástupům běžných smrtelníků dalo zapomenout na vlastní bydlení, podle názoru ČNB i vlády bylo ale nutné této životní deziluzi ještě dodat punc oficiality. Lišácké ministerstvo financí chce přitom ještě i na tak restriktivním kroku, jakým zákon o ČNB se svými příjmovými limity nepochybně je, vykřesat body. A totiž přihozením trochy těch procent nad původní limit ČNB pro lidi do 36 let. Z hlediska laciného PR tak ze sebe úřad jednou dodanou větou udělal největšího bijce za právo mladých na sebebydlení za poslední léta. Čímž se uzavírá další český kruh, a totiž ten ironický jménem podpora bydlení v Česku. 

Jak vydělat na rostoucích cenách bytů? Vyplatí se pronájem přes Airbnb? A jak si koupit dům u moře? Dozvíte se v novém magazínu E15 Premium >>>

Video placeholde
Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium • E15