Jednání mezi Prahou a Airbnb o výběru poplatků zkrachovala

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Logo Airbnb
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Oproti dřívějším slibům nebude poskytovatel krátkodobého ubytování Airbnb Praze odvádět ubytovací poplatky za své klienty. Ještě před půl rokem přitom firma uvedla, že bude poplatky vybírat od svých hostitelů a odvádět je městu dobrovolně. Ze série schůzek s hlavním městem, které vyvrcholily ve středu, však vyplynulo, že Airbnb není ochotné k vybraným penězům připojit osobní údaje svých klientů. To však Praha nechce přijmout.

„Airbnb trvá na tom, že je sice ochotné poplatky vybírat, ale nebude identifikovat, za koho jsou ty poplatky vybírány. Městské části ale fakticky nemohou tyto poplatky přijmout, protože by nevěděly, za koho byly placeny,“ řekla radní pro legislativu Hana Marvanová (STAN). „Tyto peníze by musely radnice držet na zvláštním účtu, a pokud by se po šesti letech nepřišlo na to, od koho byly, propadly by do státního rozpočtu,“ dodala. 

Firma podle Marvanové nabídla jiný model, a to, že poskytne městu osobní údaje těch hostitelů, kteří k tomu dají souhlas. Žádné poplatky však v tom případě Airbnb za ně odvádět nechce. „Ale nevysvětlili proč. Nabídli jsme kompromis, že by Airbnb vybírala poplatky na dobrovolné bázi aspoň od té části, která je ochotná zveřejnit své údaje. Ale nesouhlasili,“ řekla Marvanová s tím, že chystané memorandum o spolupráci tímto spadlo ze stolu.

Podle Marvanové v současnosti neplatí příslušné poplatky Praze až několik tisíc hostitelů. Ti se podle jejích slov „schovávají“ za nadnárodní firmou, která chrání jejich údaje. „Pokračujeme v rozhovorech s Prahou a stále chceme hledat řešení, jež by městu umožnila vybírat poplatky automaticky od pronajímatelů prostřednictvím platformy Airbnb a současně tak pronajímatelům placení poplatků zjednodušit,“ uvedla firma ve svém prohlášení.

Pražští zastupitelé v čele s poslancem Patrikem Nacherem (ANO) se pokusili přinutit digitální ubytovací platformy odvádět obcím poplatky legislativně, ale neuspěli. Přestože byla ve středu ve sněmovně schválena novela zákona o místních poplatcích, podle které musí i krátkodobí pronajímatelé odvádět poplatky ve výši 50 korun za osobu a den, neprošel návrh, aby tyto poplatky odváděly samotné platformy. „Týkalo by se to jenom těch obcí, které si to domluví s ministerstvem financí,“ upřesnil Nacher. Pro návrh však hlasovala jen hrstka poslanců.

Praha se nyní chce obrátit na senátory. „Nestačí zvýšit poplatky, ukládat povinnosti je platit, ale musí být reálná možnost je vymáhat,“ řekla Marvanová.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) s tím nesouhlasí, novela podle ní dostatečně narovnává trh. „Díky tomu, že se nový poplatek bude vztahovat na poskytnutí ubytování bez ohledu na to, zda je dané místo kolaudováno jako ubytovací zařízení či nikoliv, odstraňujeme nerovnost mezi běžnými hotely a penziony a Airbnb,“ řekla Schillerová.

Investujete do realit a chcete vydělat na pronájmu? Čtěte magazín E15 Premium, objednávejte zde >>>

Video placeholde
• E15