Krkonoše vládnou trhu chalup, ceny jsou zde dvakrát vyšší než ve zbytku republiky

Chata v Krkonoších

Chata v Krkonoších Zdroj: Profimedia.cz

Chata v Krkonoších
Chata (ilustrační foto)
Chata (ilustrační foto)
Chata (ilustrační foto)
Chata (ilustrační foto)
6
Fotogalerie

Oblíbené rekreační lokality začínají být pro Čechy, jakožto národ chatařů a chalupářů, stále více nedostupné. Například v Krkonoších stojí chalupa v průměru 2,7 milionu korun, což je více, než dnes stojí řada rodinných domů.

Krkonoše jsou atraktivní zejména díky své dostupnosti z větších měst, myslí si makléř z realitní kanceláře RE/MAX Gold Radek Farkaš. „Pro mnoho lidí totiž hraje zásadní roli, jak dlouho a s jakým komfortem budou na chalupu dojíždět. Dalším faktorem je, že Krkonoše mají co nabídnout nejen v letní či zimní sezóně, ale i v průběhu celého roku,“ sdělil.

Chaty a chalupy v Krkonoších jsou podle údajů serveru Annonce vůbec nejdražší z celé republiky, byť se tamní ceny loni příliš neměnily, oproti zbytku republiky jsou stále zhruba dvojnásobné. Farkaš se domnívá, že Krkonoše budou prémiovou lokalitou i v budoucnu.

Nejdražší roubenky jsou na horách, oblíbené je ale i Posázaví

Levnější alternativou ke Krkonoším je Šumava, kde se loni průměrná cena chat a chalup pohybovala kolem 1,4 milionu korun. Tam už ale cena za loňský rok vzrostla meziročně o deset procent. Stejnou částku si musí připravit i kupující ve zbytku Jihočeského kraje, kde bylo loňské tempo růstu cen dokonce oproti Šumavě dvojnásobné .

Další vyhledávanou lokalitou jsou například Beskydy. Z údajů za rok 2018 vyplývá, že průměrná cena chat a chalup je v tomto regionu poměrně stabilní, a to 1,3 milionu korun. Na jižní Moravě se loňské ceny dostaly na tutéž hodnotu, když povyrostly o patnáct procent.

Češi nakupují chaty i u řek, například v Posázaví, i když zde podle statistiky zájem slábne. Průměrná prodejní cena u řeky Sázavy byla loni 1,1 milionu korun, což znamená meziroční pokles o 12,3 procenta. Oblíbené jsou pro české rekreanty také chaty a chalupy na Slovensku.

Zajímáte se o investice do realit? Čtěte magazín E15 Premium, objednávejte zde >>>

Video placeholde

Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium • E15