Každý šestý Čech vlastní chalupu. Za údržbu dáme minimum

Rekreační chata

Rekreační chata

chata (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

V naší republice je majitelem chalupy každý šestý Čech. Čtyři z deseti chalupářů jsou schopni se postarat o opravy chaty sami. Proto jsou náklady na údržbu těchto rekreačních nemovitostí vcelku malé – okolo 14 000 korun ročně. Vyplývá to z průzkumu Raiffeisen stavební spořitelnu.

Ať už jde o malou chatičku, roubenku nebo velkou chatu v horách, tyto nemovitosti nás stále lákají k rekreaci. Svou chatu nebo chalupu vlastní každý šestý Čech a další třetina dotázaných by si ji chtěla pořídit.

„Pořízení bydlení na samotě, v přírodě nebo v menší vesnici může být zajímavou investicí. Pokud je chalupa na dobře přístupném místě, lze v budoucnosti uvažovat o její rekonstrukci na dlouhodobé bydlení. Chata nebo chalupa tak může být zajímavým zajištěním na stáří nebo jako klidné bydlení pro vaše děti a vnoučata,“ říká Lenka Molnárová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Za provoz letního bytu moc nedáme

Podle průzkumu nás roční provoz chalupy stojí okolo 14 000 korun. Je to díky tomu, že jsme národem kutilů. 53 procent majitelů chat svěřuje řemeslníkům jenom velké práce.

„I díky šikovným majitelům jsou průměrné výdaje na údržbu chalupy jen okolo 14 000 korun ročně, třetina chalupářů dokonce utratí méně než 5 000 korun. Takové výdaje mohou stačit na menší opravy. Časem ale třeba bude nutné opravit střechu nebo vyměnit okna a na takové výdaje už je nutné mít naspořeno,“ uzavírá Molnárová.