Protesty dopadají i na realitní trh v Hongkongu, vláda odsunula aukci pozemků

Protesty v Hongkongu

Protesty v Hongkongu Zdroj: Reuters

Protesty v Hongkongu
Protesty v Hongkongu
Protesty v Hongkongu
Protesty v Hongkongu
Protesty v Hongkongu
50
Fotogalerie

Hongkongská vláda odložila páteční aukci pozemků kvůli pouličním protestům. Podle agentury Bloomberg je to známka toho, jak pouliční napětí ovlivňuje nejdražší trh s nemovitostmi na světě.

Úředníci ve čtvrtek odložili výběrové řízení na pozemek v rezidenční oblasti Kau-lung. Jeho prodej měl podle odhadů přinést zhruba 1,7 miliardy dolarů. Podle vlády je za odsunutím aukce uzavření úřadů kvůli protestům proti kontroverznímu zákonu, který má umožnit vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny.

Někteří analytici tvrdí, že roli by mohly hrát kromě uzavření úřadů i další důležité faktory. „Ovlivňuje to samozřejmě i obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou a samozřejmě i samotné protesty. Vláda se může obávat dopadu na počet uchazečů a  výši nabídek,“ myslí si Thoma Lam, výkonný ředitel realitní agentury Real Frank. Pro vládu by prý nebylo přesunutí aukce do jiné budovy příliš pracné. S tím ale nesouhlasí šéf výzkumu firmy JLL Denis Ma. K posunutí termínu podle něj došlo čistě kvůli nepřístupnosti vládních budov.

Jak vydělat na pronájmu a orientovat se v realitních investicích? Dozvíte se v magazínu E15 Premium, objednávejte zde >>>

Video placeholde

Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium • E15

Páteční aukce pozemků v Kau-lungu by podle Bloombergu poskytla pohled na to, jak moc odolný je realitní trh vůči sociálním nepokojům. Agentura ale dál uvádí, že důkazy zchlazení trhu přišly už v úterý, když firma Goldin Financial Holding odstoupila z nákupu pozemku za 1,4 miliardy dolarů. Jako důvod uvedla „nedávný sociální rozpor a ekonomickou nestabilitu“. Podle šéfa společnosti Pana Sutonga ale protesty realitní trh neovlivní.

Sporný návrh extradičního zákona podle prodemokratických kritiků narušuje právní nezávislost regionu. Kontroverzní úprava už několikrát vyhnala lidi do ulic. Nedělního protestu se podle organizátorů zúčastnilo až milion lidí, policie účast odhadla asi na 240 tisíc protestujících.