Výnos 8500 procent za pět let. Hongkongská akcie vzbuzuje údiv, ale hlavně pochybnosti

Hongkong

Hongkong Zdroj: Profimedia

Hongkong
Hongkong
3
Fotogalerie

Symbolem zhodnocení prostředků z říše snů se pro mnohé investory stala kryptoměnová bublina, tu ale po jejím splasknutí zastiňují akcie hongkongské investiční společnosti Ding Yi Feng (DYF).

Ty v roce 2018 překonaly všechna další aktiva ze světového akciového indexu MSCI, když přidaly přes 202 procent. Za posledních pět let pak nárůst hodnoty DYF přesahuje 8500 procent.

Během nedávných měsíců do firmy začaly investovat i největší světové fondy, při bližším pohledu ale úspěch DYF vzbuzuje stále větší pochyby, píše agentura Bloomberg.

Tržní hodnota firmy dosahuje čtyř miliard dolarů a je 95krát vyšší než čistá hodnota jejích aktiv. „Tento akciový skok rozhodně na žádných pořádných fundamentech nestojí,“ říká řídící partner šen-čenské venture kapitálové firmy 20VC Li Jüan-chung. Sama DYF v sedmi z předchozích osmi let skončila ve ztrátě.

Po zahrnutí DYF do globálního indexu se ale jejími investory staly i mnohamiliardové investiční fondy pod správou společností BlackRock, Vanguard či Northern Trust. Ty však svoje pozice v DYF odmítly komentovat. K výsledkům firmy se nechtěl vyjadřovat ani předseda jejího představenstva a nejvýznamnější akcionář Suej Kuang-i.

Jeho životní příběh přitom sama DYF zmiňuje ve svých propagačních materiálech, které u analytiků vzbuzují pochybnosti. Kuang-i se podle nich narodil na čínském venkově. Po opuštění kariérní dráhy inženýra se z něj stal díky podnikatelským aktivitám multimilionář. Působil prý ale také jako státní úředník. Na přelomu století se vrhnul na studium způsobu, jak by se dala moudrost východního učení zkombinovat se světem moderního investování. Výsledkem tohoto úsilí je mimo jiné včasná sázka na DYF.

Bloomberg ale připomíná, že Kuang-i má za sebou i několik ekonomických neúspěchů. DYF pod jeho vedením například odepsala kolem 90 procent ze svých investic do společností Tech Pro Technology Development či Zhidao International Holdings.

Svůj marketing nicméně DYF údajně nestaví jen na osobě svého předsedy představenstva či astronomických výnosech. Čínská asociace správců finančních aktiv zaznamenala několik reportáží, podle kterých odnož DYF v Číně lákala individuální investory na garantované měsíční výnosy ve výši 2,5 procenta. Jistotu výdělku přitom podle tamních pravidel firmy slibovat nesmějí.

Část analytiků nicméně dodává, že v Asii je obecně vynucování a dodržování regulí mnohdy volnější než na jiných rozvinutých trzích. „Z toho důvodu se do indexu MSCI dostane řada firem, které by před alespoň trochu opatrnými investory neobstály,“ tvrdí Melissa Brownová z poradenské společnosti Daobridge Capital.

Akcie společnosti DYF

Akcie společnosti DYTAkcie společnosti DYT|Bloomberg