Muskova raketa, která má letět na Mars, explodovala při testech

Exploze prototypu rakety Starship

Exploze prototypu rakety Starship Zdroj: Reuters

Exploze prototypu rakety Starship
Exploze prototypu rakety Starship
Elon Musk představil projekt Starship v září 2019
Elon Musk představil projekt Starship v září 2019
Vizualizace: Vesmírná loď Starship vynášená raketou Falcon Heavy
10
Fotogalerie

První prototyp vesmírné lodi Starship, kterou hodlá společnost SpaceX vyslat k Marsu, během pozemních zkoušek vybuchl. Plány vesmírné firmy Elona Muska se tak zřejmě opozdí až o několik měsíců.

Úterní test na základně Boca Chica v Texasu měl prověřit, zda nádrže zvládnou plnění palivem pod tlakem. V průběhu zkoušky ale došlo k výbuchu a palivo začalo unikat do okolí. „Cílem dnešního testu bylo natlakovat systémy na maximum, takže tento výsledek nebyl docela neočekávaný,“ uved mluvčí SpaceX pro server The Verge. „Nikdo nebyl zraněn, ani nejde o vážný problém,“ dodal.

Test absolvoval stejný prototyp, který Musk v září ukázal novinářům. Tehdy sliboval, že plavidlo absolvuje během několika měsíců lety v nízkých výškách a že některá z budoucích vývojových verzí Starship by mohla dosáhnout oběžné dráhy Země během šesti měsíců.

Tyto termíny po nynějším nezdaru již pravděpodobně neplatí. Musk na Twitteru napsal, že první prototyp podle aktuálních plánů nikdy nepoletí a naznačil, že do vzduchu se podívá až třetí vývojová verze.

To následně potvrdila i SpaceX v reakce na dotaz pro server Cnet. „Rozhodli jsme se, že s tímto testovacím modelem nevzlétneme a náš tým se nyní soustředí na stavbu prototypu třetí generace, který bude navržen pro let na orbitu," uvedla společnost. 

Zaujal vás článek a chcete celý časopis na toto téma? Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte a další pracovní den máte ve schránce. Doprava je zdarma.

Záběry exploze rakety Starship: