Věříme BMW a Biontechu, říká šéf fondu spravujícího peníze miliardáře Dědka

Václav Podzimek z fondu Alethes říká, že trhy nedostatečně reflektují světová rizika.

Václav Podzimek z fondu Alethes říká, že trhy nedostatečně reflektují světová rizika. Zdroj: e15 Michael Tomeš

Vzkaz Václava Podzimka, investora, který je zodpovědný za strategii fondu Alethes, je víc než důležitý. Nacházíme se v době vysokých rizik a západní trhy se tváří, že se nic neděje. Podzimek pro e15 nezvykle otevřeně mluví i o portfoliu fondu, který sází na dlouhodobé investice a z podstaty neshortuje.

Václav Podzimek je ve světě peněz tři dekády. Nikdy nepatřil mezi zbrklé dravce, důraz kladl vždy na rozvahu. A to i tu účetní. S kamarádem ze třídy libereckého gymnázia Janem Šumou založili v 90. letech účetnickou a poradenskou firmu s kancelářemi na Slovensku i v Polsku.

Václav v roce 2010 z firmy odešel a začal se věnovat správě investic. Říká, že zatímco dříve podnikatelé řešili nedostatek kapitálu, dnes naopak hledají, kam peníze uložit. Zakládá si na pevných vztazích, a tak je i Jan Šuma členem investičního výboru fondu Alethes. A tenhle étos klidu a stability přilákal i dalšího stejně laděného muže – spolumajitele Jablotronu Dalibora Dědka.

„Naše investory pravidelně a detailně informujeme nejen o vývoji našeho portfolia, ale také o úvahách, které stály za našimi klíčovými investičními rozhodnutími. Pan Dědek se věnuje především svému podnikání a v našem fondu je pouze pasivním investorem. Velmi nás však inspiruje jeho nadšení pro vodík jako nástroj energetické transformace,“ říká Podzimek.

Investice místo spekulace

O strategii fondu svědčí třeba to, že neshortuje. „Z mého pohledu je zásadní rozdíl mezi investicí a spekulací. Investice vyžaduje důkladnou analýzu a velkou dávku trpělivosti. Trhy mohou často zůstat iracionální déle než investoři solventní, říká jedna známá investorská poučka. O shortování to platí dvojnásob," říká.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!