„Smart“ u spotřebičů nestačí, funkce musí být praktické

IFA

IFA Zdroj: Computer

V hale číslo 9 berlínského výstaviště měla během veletrhu IFA působivou prezentaci i italská firma Candy Hoover, nadále fungující jako rodinný podnik. Na její úspěchy na českém trhu i představené novinky jsme se zeptali Jana Šacha, regionálního ředitele pro střední a část východní Evropy.

Na pozici generálního ředitele společnosti Candy Hoover jste nastoupil před více než dvěma lety. Firma se přestěhovala do moderních kanceláří, otevřela svůj historicky první showroom v Česku a viditelně roste. Jaký je váš recept na tento úspěch?

Nástup do Candy Hoover pro mě byl novým impulzem, ale nejen pro mě. Přivedl jsem s sebou do firmy mnoho dosavadních spolupracovníků a od počátku jsme tak byli sehraný tým. To se projevilo například i v tom, že jsme během pár měsíců od nástupu uvedli na český trh značku Hoover v kategorii velkých domácích spotřebičů. Nebudu pochopitelně zastírat, že růst je dán také aktuálním vývojem na trhu celkově. Ekonomice se daří. Bez úsilí a kvalitního týmu bychom však pozitivní trendy určitě nenastartovali.

Na veletrhu IFA jste letos představili dvě zásadní novinky. Začněme pračkou Bianca. Co zákazníkovi nabídne? A kdy bude dostupná na trhu?

Naši novou jedinečnou a chytrou pračku očekáváme v závěru roku nebo na začátku roku příštího. Jde o výrobek, který kompletně mění přístup k domácímu spotřebiči jako takovému. Všichni jsme si zvykli, že do domácí techniky proniká konektivita, že můžeme výrobky na dálku ovládat aplikací a podobně. Bianca jde ale ještě dál. Je připravena pro spojení s chytrými hlasovými pomocníky a umělou inteligencí, jako je Google Assistant. Pračky se tak můžete zcela běžnou mluvou zeptat, jak se zbavit určitého typu skvrny, ona vám odpoví a navrhne vhodný program. Možností využití tohoto systému je samozřejmě nespočet. Zatím funguje pouze v hlavních světových jazycích. Je to však začátek, který ukazuje směřování segmentu domácích spotřebičů do budoucna. Ještě dodám, že pračku lze samozřejmě ovládat i klasicky, a to pomocí jednoho jediného ovladače kombinovaného s displejem, takže má Bianca dokonale čistý a moderní design.

Značka Hoover zase představila systém chytré kuchyně s osobním asistentem Hexe. Jde o něco podobného jako u pračky?

Ano, ale zde už hovoříme o komplexním řešení pro celou domácnost, kdy jsou jednotlivé spotřebiče propojené mezi sebou. Asistenta se můžete například zeptat, co máte v chladničce a nechat si navrhnout vhodný recept dle těchto ingrediencí. Hexe pak nastaví adekvátně i troubu. Komunikujete s ním hlasově a on vám odpovídá a spoustu věcí řeší za vás. Navíc se učí a postupně přizpůsobuje vašim životním potřebám a zvykům.