Podnikatelský úvěr může obchodník jednoduše získat i přes platební bránu nebo terminál

Firmy dostanou do rukou revoluční nástroj

Firmy dostanou do rukou revoluční nástroj Zdroj: profimedia.cz

Pro úvěr už dávno není nutné jít jen do banky. Mezi moderní vychytávky patří nabídka pro obchodníky získat peníze přes platební bránu nebo terminál, a sice na základě automatického vyhodnocení jejich předchozích transakcí.

Je to vlastně logické. Platební služba má informace o peněžních tocích na příjmové straně obchodu a zároveň si dokáže dlužnou částku strhávat rovnou z transakcí. Má i elektronickou platformu pro vyřízení operace bez papírování.

„Kdysi byla jedinou možností bankovní půjčka, podíl tohoto způsobu financování ale například ve Spojených státech v posledních letech klesl na pouhých 20 procent. Ve světě roste obliba podnikatelských úvěrů, které se v porovnání s bankovními produkty vyznačují rychlostí, flexibilitou ve schvalování a snadností splácení,“ uvádí Michal Petrák ze společnosti Comgate. Ta provozuje právě platební brány a půjčky nabízí ve spolupráci se společností Lemonero.

Zatímco banky mohou nabídnout široké portfolio služeb, dlouhou dobu splácení a některé další výhody, půjčka přes platební bránu nabízí hlavně rychlost a jednoduchost. Je dostupná bez složitého dokládání historie účtu nebo zástav nemovitostí. Primárně je určena těm, kteří například narazí na výhodnou nabídku nákupu zásob a potřebují peníze hned. V ideálním případě je mohou dostat na účet během několika hodin.

Konkrétně Comgate a Lemonero nabízí půjčky do výše 1,5 milionu korun. Žádost podává obchodník online a schválení by mělo trvat kolem deseti minut. Pokud si sám neurčí kratší dobu, trvá splácení 12 měsíců. Sjednat ale lze i tři nebo šest měsíců. Poplatek je stanoven na 2,97 procenta u tříměsíčního úvěru, 5,94 procenta u šestiměsíčního a 11,88 procenta za úvěr se splatností 12 měsíců.