Komentář: Ruská dezinformační masáž v době amerických prezidentských voleb

Z filmu Náš nový prezident

Z filmu Náš nový prezident Zdroj: Jeden svět

Režisér Maxim Pozdorovkin
Z filmu Náš nový prezident
Z filmu Náš nový prezident
Trump při prezentaci nové Bezpečnostní strategie USA
Trump při prezentaci nové Bezpečnostní strategie USA
19
Fotogalerie

Současná situace obrací světla všech reflektorů k novinářské branži. Vražda Jána Kuciaka, neustálé podrývání autonomie médií veřejné služby a stejně tak časté slovní znevažování celého novinářského stavu. Lidé věří víc uklízečce než novináři. Přesto mají média obrovský vliv na celou společnost. Není to dlouho, co byli Češi denně masírováni komunistickou propagandou, jasně namířenou proti západním kapitalistickým zemím. Pokud se však někdo domníval, že s rokem 1989 se mediální scéna v celém východním bloku vymanila z područí ideologie moci, pak se šíleně zmýlil. A nový dokumentární snímek ruského režiséra Maxima Pozdorovkina Náš nový prezident, který se promítal na festivalu dokumentárních filmů Jeden svět, je toho důkazem.

Sám dokument má poněkud neobvyklý formát – sestřih útržků z vysílání ruských stanic a bizarních fanouškovských videí z období před americkými prezidentskými volbami. Autentický materiál. Po téměř 80minutovém diskurzu o propagandistickém pekle nevíte, jestli se smát, či brečet. Už ani o minutu více, prosím.

V průběhu probíhajících kampaní jsme v západních (seriózních) médiích nemohli přehlédnout minimálně částečný proclintonovský bias. Na Východě se však vzhledem k vyřčenému protivenství Hillary Clintonové a její potenciální prezidentské agendě vůči Rusku museli náležitě bránit. Zkuste trochu teorie o kletbě mrtvé princezny (o tom více např. zde, kam se hrabou chemtrails), přidejte hromadu zpomalených záběrů Hillariny mimiky, z níž zpravodajci vyčítají mnohé – od epilepsie po retardaci – a nezapomeňte zmínit, že Hillary v roce 2016 zavraždila několik svých nepřátel. A opakujte to pořád dokola.

Rusko si tvoří vlastní fikční svět, ve kterém je Clintonová padouchem. Jako hrdina by se tak logicky nabízel její protikandidát, dnes již prezident Spojených států Donald Trump, ovšem v současném ruském narativu je pozice klíčové (a kladné) postavy již několik let obsazena Vladimirem Vladimirovičem Putinem. Udatný Vladimirovič se vydává do boje proti zlým demokratickým silám a Donald Trump se tak stává „pouhým“ produktem Putinovy moci. Ta však sahá až do obrazovek každého z nás.

Kromě dalších šílených teorií se totiž také stáváme svědky toho, jak se ruská média, např. původně relativně objektivní NTV nebo státní Russia 1, stávají absolutním majetkem a mocenským prostředkem kremelské ústředny. „Objectivity is a myth forced upon us,“ říká moderátor. A ruský dezinformační masážní signál nezůstává jen uvnitř hranic své země. Putuje minimálně k 700 milionům diváků ze 100 zemí – divákům mezinárodního zpravodajského kanálu Russia Today.

Kreml tak ve své vlastní zemi nejen vytváří vnější fikční obraz Západu, který se topí v moři šílenství, jemuž v Rusku dává silný lídr pevný řád, ale je také jakousi továrnou na redukci informací a vznik alternativní pravdy. Ruskému lidu se tak nedostane rázem nejcennějšího výdobytku moderního světa – přístupu k informacím. „Zatímco nedokážu kvantifikovat nebezpečí nebo dopad, snažím se povzbudit lidi k tomu, aby viděli, co se stane, když konzumují dezinformace a když zmizí instituce, která je základem demokracie,“ říká Pozdorovkin pro Washington Post.

Pozorovatelům zvnějšku, nás nevyjímaje, by měl nad hlavou znít varovný alarm. Informace se stávají nejcennější komoditou. Dokud máme nedeformované kritické kanály, které nezneužívají jejich moc, važme si jich a směřujme podporu právě tímto směrem. Vyhlášením války lžím i alternativní pravdě; fakta nemají alternativu. Jasným postojem proti webům a lidem, které a kteří šíří dezinformace, pravdy zohýbané ku prospěchu moci; moci nad lidským rozumem. Nazývejme novinařinou novinařinu, ne přisluhování, manipulaci s veřejným míněním a Soukupovy pořady na TV Barrandov, které už teď aspirují na podobný dokumentární sestřih, jako udělal Pozdorovkin.

Záběry z dokumentu: https://www.youtube.com/watch?v=hwj76o9KiMQ