Komentář: Slunce, seno, Soukup

Jaromír Soukup

Jaromír Soukup

Spokojenost. Loňský rok seJaromíru Soukupovi vydařil
Jaromír Soukup
Jaromír Soukup coby boxer vyhrál 26 z 26 zápasů v profiringu!
Martin Bursík s Jaromírem Soukupem v době, kdy byli ještě kamarádi…
5
Fotogalerie

Synopse první řady: Mediální skupina Empresa Media vlastní televizi Barrandov, která má na trhu podíl okolo 8 %. Vysílá Soudkyni Barbaru, Nebezpečné vztahy nebo Soudce Alexandra a dává prostor vyhaslým hvězdám (Jirka Krampol, Honza Musil). Dlouhou dobu hrála na její obrazovce prim Kateřina Brožová, jejíž vztah s Jaromírem Soukupem, který je majoritním vlastníkem celého mediálního impéria, letos zkrachoval a s ním se rozpadlo i celé účinkování Brožové na obrazovce Soukupovy televize. 

Synopse druhé řady: Seriál pokračuje. Z investicí do skupiny Empres Media odchází čínská společnost CEFC, ale Jaromír Soukup se nevzdává. Tasí z rukávu další srdcovou sedmu v podobě všelidového prezidenta Miloše Zemana, jemuž pomáhá vést „nekampaň“ za znovuzvolení na Hrad. Častým hostem bývá též lidový politik Tomio Okamura a vrátila se i lidová nástěnka, v jejíž výzdobě byli Češi vždy machři. Soukup se navíc rozhodl, že svojí televizi vytvoří novou hlavní tvář a velkou moderátorskou hvězdu – sebe.

Nyní jsme někde v polovině druhé sezóny. Pan majitel má na své televizi několik pořadů (Aréna Jaromíra Soukupa, Instinkty Jaromíra Soukupa, Duel Jaromíra Soukupa, Kauzy Jaromíra Soukupa) a zve si například i kandidáty na prezidenta nebo ministra zdravotnictví, který v přímém přenosu hodnotil sexappeal svých kolegyň ze Sněmovny.

Na Soukupovy pořady koukám jen z donucení, protože je to dle mého názoru nejhorší moderátor, kterého můžete na českých televizích vidět. Má příšerná gesta, svým hostům velice rád skáče do řeči a vypadá, že je vlastně vůbec neposlouchá. Navíc má zvláštní timing vtipů, kvůli němuž většinou dostane do rozpaků nejen sebe, ale i ostatní přítomné. Ještě větší problém mám s praktikami, které Soukup a jeho tým používají – placený komparz s připravenými otázkami, prorusští aktivisté vydávající se za běžné občany nebo výše zmíněná nástěnka, která rozděluje věci na dobré a špatné. Pořady TV Barrandov se bude již poněkolikáté zabývat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

Hlas lidu, hlas boží

Ale kdo jsem já, abych ho mohl hodnotit? Rozhodl jsem se proto pro malý sociální experiment – pomocí mého falešného účtu jsem se v několika skupinách zeptal, co si o něm myslí občané. Konec konců je to přeci lidový moderátor. Dotaz vypadal následovně: „Dobrý den, hádáme se s přítelkyní jestli je Jaromír Soukup z Barrandov.tv dobrý moderátor. já si myslim že ano a ona ,že ne. co si myslite vy? napište mi to do komentářů.“ Příspěvek jsem vložil do osmi skupin, přičemž největší smršť komentářů se strhla ve skupině Miluji Českou republiku, která má téměř 122 tisíc členů.

K mému příspěvku bylo přidáno 275 komentářů a kdybych hodnotil kvality Jaromíra Soukupa podle nich, tak bych musel říct, že je skvělý, otevřený, rovný a dělá to dobře. Neleze do zadku „pražské kavárně“, která ho tak bude neustále shazovat a urážet. Je „pořád lepší než celá ČT, kterou si musíme platit“ a rozhodně „je lepší než Moravec“. Převládají pozitivní komentáře, ale občas se najde i nějaká černá ovce, která napíše, že „koktá, drmolí a zadrhává se“.

Může se vám líbit Justin Bieber nebo klidně považujte za skvělý osmý díl Star Wars, který druhá polovina fanoušků nenávidí, ale nechápu, jak někdo může označit Jaromíra Soukupa za skvělého moderátora nebo napsat, že je lepší než Václav Moravec. Tohle už není o „zdravém rozumu“, jak by s chutí poznamenal Jiří Ovčáček, ale o jakémsi boji proti establishmentu, který se jemu, Zemanovi a třeba i tomu Soukupovi podařilo za posledních pět let vytvořit. V našem malém českém seriálu je tedy vlastně špatné to, co je spojené s Českou televizí, tradičními stranami, „pražskou kavárnou“, Spojenými státy, Angelou Merkelovou a Evropskou unií. Všechno ostatní je skvělé, nehledě na to, jak moc špatné to je.