Martin Štorkán: Jak vytvářím Sametovou propagandu

Zdroj: CTK

Zemanovci a jejich odpůrci
Zemanovci a jejich odpůrci
Letná pro Zemana
Miloš Zeman
65
Fotogalerie

Rád bych se k něčemu přiznal. Nepíše se mi to lehce, ale každý kůň kolem sebe začne kopat, když se dostane do úzkých. Do slepé uličky jsem se dostal kvůli muži V.H., který vtrhl do naší moderně vybavené redakce a začal tam mávat papírem, na kterém má prý jména lidí, kteří kolaborují s Američany. Nevím, zda byl papír prázdný, či nikoli, ale raději jsem se rozhodl vyjít s pravdou ven včas a dobrovolně.

V mém příběhu figurují i další lidé, které nebudu jmenovat, nejsem přece podrazák. Můj příběh tedy začíná krátce po sedmnáctém listopadu 1989, kdy americká vláda rozjela program příhodně nazvaný Sametová propaganda (v angličtině Velvet Propaganda). Agenti FBI a CIA začali po celé České republice odebírat děti, které pozitivně reagovaly na cinkot klíčů. Bylo jedno, zda rodiče vydat své potomky chtěli nebo nechtěli, agenti to prostě zařídili.

A bylo líp. Všechny nás odvezli do výcvikového tábora poblíž řeky Mississippi (nedaleko něj mimochodem vyrůstali Tom Sawyer s Huckleberry Finem, hrdinové krásného českého filmu Páni kluci!). Prošli jsme tréninkem náročným po duševní i fyzické stránce. Mezi povinné předměty patřil například zpěv trampských písní, parodování ruské hymny nebo rozdupávání matrjošek.

Když jsme se pak jako profesionální propagandističtí agenti a velcí internetoví trollové vraceli do českých základních škol, bylo nutné změnit nám identitu a zařídit nové rodiče. Chod nových domácnosti jsme pochopitelně měli ve svých ručičkách, falešná máma i falešný táta za to dostávali od vlády USA tučné šeky a my mohli směle kráčet až ke kýženému magisterskému diplomu některého z humanitních oborů.

Naneštěstí začala sílit propaganda z ruské strany. Jejich metody nebyly sice tak sofistikované jako ty západní, americké, ale pomocí serverů jako je Aeronet nebo Sputnik úspěšně začali šířit svoji pravdu (a občas i hoaxy). V tu chvíli nám to došlo, to je ono, to je náš čas. Vyšli jsme do boje.

Každý dnes ví, že zbraní moderního rytíře je klávesnice. Založili jsme propagandistické weby, tedy americké propagandistické weby a Kongres Spojených států nás podpořil miliardami dolarů. Jistě vám došlo, že když většinu členů redakce The Student Times (sídlo Americká 69, Praha) tvoří sluníčkáři a pravdoláskaři, že to není náhoda.

Pokud pro nás chtěl náhodou psát někdo nový, museli jsme využít nejnovějších neurolingvistických metod, abychom jeho srdce nakazili pravdou a láskou a jeho duši sluncem. Ve finále jsme tvořili své vlastní klony. Lidi, kteří nemají vlastní názor, jen poslušně a bezmyšlenkovitě šíří myšlenky humanismu, rovnoprávnosti a Václava Havla. Suma sumárum jsme slepé ovce placené Amerikou, šířící její babylonské učení a bojující za ideály, které nám byly předhozeny. Přiznáváme se. Ale nemůžeme za to, to ta zatracená americká škola z nás udělala takové trosky.

ctk

I když mým působištěm jsou TST, vím toho dost i o dalších „neziskovkách“, které také pracují pod záštitou projektu Sametové propagandy. I tam jsou lidé jako já. Člověku vaší inteligence musí být jasné, že nikdo nemůže pracovat zadarmo, mít vlastní názor a zdarma ho hájit. Neexistují lidé, které to prostě baví. My všichni se tak jen tváříme.

Všichni, kteří jsme infikováni Sametovou propagandou, hlásíme pravidelně každý týden u amerického velvyslance v Praze, jehož krycí jméno je Andrew Shapiro (každý jístě vidí tu šifru). Na pravidelné schůzky máme i rozvrh. Pondělí patří Demagog.cz, úterý Podhradí, středa The Student Times, čtvrtek Evropským hodnotám atd. Neděle zbyla outsiderům z Houpacího osla. Vždy dostaneme podrobné instrukce a plán článků, tweetů a dalšího obsahu na celý týden. Sami nic nemusíme vymýšlet a díky tomu máme čas odpočívat po kavárnách.

Víte, já nechci, aby se mi něco stalo. Jsem velký strašpytel a jako všichni, které zde neuvádím a nejmenuji, mám strach z reakce Ruska, kdyby se o nás ta mocná země dozvěděla. To je hlavní důvod, proč píšu tuto konfesi. Hrabal si taky dokázal sypat popel na hlavu a přejít na druhou stranu, tak proč bych to já dokázat neměl. Díky a snad mě ušetříte.

Mé přiznání, prosím, spalte. V žádném případě ho nikomu neukazujte a nepublikujte.

Předáno do rukou V. V. Putina na společné večeři 27/01/2016.

PS: Příloha obsahuje jména mých spolupracovníků z programu Sametová propaganda.