Spoluzakladatel Obludária: U komentářů různých oblud necítím nic, uvnitř mám jen prázdnotu

Obludárium

Obludárium Zdroj: Obludarium

Facebooková stránka Obludárium funguje od roku 2013 a dala by se charakterizovat jako kompilace příspěvků podivných individuí s ještě podivnějšími názory. Jak píší sami administrátoři, cílem je „pobavit se nad vašimi mimózními výroky, protože k ničemu jinému než k smíchu nejste. Pokud vás to donutí přemýšlet o tom, co píšete na veřejně přístupné stránky, pak jen dobře.“ Jména obou správců a zakladatelů Obludária jsme v následujícím rozhovoru ze zřejmých důvodů změnili pouze na A a B.

Kde hledáte materiál a inspiraci pro příspěvky na Obludárium?

B: Dřív jsme chodili do diskuzí na Novinky, Parlamentní listy, iDnes a další. Nicméně ono se to po čase okouká, protože tam píší ti samí lidé a je to celé už nějak „zavzorcované“. Pak jsme šli na Facebook, kde jsou některé uživatelské skupiny opravdovou „studnicí moudra a stylu“. Teď už nemáme moc času se tomu věnovat, takže jsme moc rádi, že nám fanoušci skoro pořád posílají vlastní úlovky a my je zveřejňujeme. Stala se z toho taková komunitní služba. Už to prostě neděláme jen my, ale fanoušci to dělají pro sebe. A to je vlastně hezké. Je to jako nějaké blbé poučení na konci nějakého debilního filmu.

Bavíte se u čtení komentářů, nebo je vám spíše do pláče?

B: Komentáře u nás jsou super, je tam hodně vtipných lidí, kteří na těch příspěvcích vypíchnou třeba i něco, čeho jsem si sám nevšiml. Navíc vtipně. U komentářů různých oblud a jejich obludností nepláču, ani se nesměju. Necítím nic. Mám uvnitř jen prázdnotu, do které každý pokus o emoci spadne dřív, než se stihne rozvinout. Ta prázdnota mě jednoho dne zcela pozře a zůstane tu po mně jen můj bezcitný kostlivec, který na mých nepřátelích vykoná svou strašlivou pomstu.

Která z kontroverzních problematik probíraných na Obludáriu se vám zdá nejvážnější?

A: Asi všechny, celkově to souvisí s lidskou blbostí. Ta je prapůvodem strachu, fobií, rasismu, agresivity. Nejhorší jsou však podle mě různé odkazy na holocaust, genocidu a podobně. Když někdo napíše, že Kalousek krade a Havel hoří v pekle, pak je to spíše zábavné. Pokud někdo bez skrupulí velebí nacisty a přitom není žádná patnáctiletá pleška, ale čtyřicetiletá matka od rodiny, pak je to naprosto odporné a děsivé.

ObludáriumObludárium | FB

Snažíte se stránky, z nichž čerpáte nenávistné příspěvky, nahlašovat k zablokování na Facebooku?

A: Dřív jsem to zkoušel, ale nemělo to cenu. Algoritmy Facebooku jsou nastaveny dost prachbídně, než aby se dařilo nenávist na něm cíleně potírat.

V komentářích se dají čas od času najít hodně drsné poznámky určené vám jako správcům. Jak se s tím vyrovnáváte? Dotkne se vás to?

A: Vůbec ne, člověk si zvykne. Je hezké vidět, že je štve, že si z jejich „názorů“ někdo dělá prču.
B: Vůbec ne. Je to internet.

Stalo se vám někdy, že vám někdo přes Facebook přímo vyhrožoval?

A: Občas nám přijde do pošty nějaká výhrůžka, že proti nám podniknou právní kroky, protože je prý dehonestujeme. Na rozdíl od podobných stránek totiž nezakrýváme jména – ale když to píší veřejně, tak se pravděpodobně nemají za co stydět. Nedáváme tam žádnou soukromou korespondenci, ale veřejné příspěvky. Obvykle se jich pak zeptáme, zda opravdu chtějí jít na policii s tím, že někdo sdílel jejich příspěvek o tom, že posílá cikány do plynu… Pak už se neozvou.

Za jakou hranici byste nešli, co se týče obsahu sdíleného příspěvku?

B: Asi bychom nezveřejňovali soukromé konverzace nebo nějak jinak nelegálně získaný materiál. Nezveřejňujeme ani fotky, protože si nemyslíme, že je to správné, a taky by to bralo Obludáriu kouzlo. To spočívá v tom, že lidé ty obludnosti píšou bez bázně a hany veřejně, a jsou na to ještě pyšní. Je to trochu, jako by někdo vystoupil na ulici a tyhle věci pokřikoval. Byl by za nějaký ekvivalent vesnického idiota. A to dělá i Obludárium. V té upřímnosti a potřebě deklarovat ty obludnosti veřejně je to dokonalé. Máloco obludnost ukáže v celé své kráse, než když ji někdo vážně vysloví nahlas. Vy víte, že nějaké takové názory třeba existují, ale nevíte kde. A pak je někdo začne křičet na ulici a vám ta blbost toho celého dochází, protože vidíte, jak to tvrdí někdo z masa a kostí. Už to prostě jen tak někde nepluje ve vzduchu, ale má to svého nositele. A nemůžete z něj spustit oči, i když byste rádi. Obludárium je podobné.

Jaký příspěvek měl podle vás největší ohlas?

A: Snad největší úspěch měla paradoxně parodie na „obludární“ příspěvky, kterou stvořili při jedné své debatě lidé ze Slovenska. Ta je vážně úžasná a nastavila zrcadlo všem těm debatám o uprchlících.

Obludárium 2.Obludárium 2. | Obludarium

B: Asi vymýšlení názvu nového protiislámského hnutí. Je to jak z béčkového filmu, kde se skupina zcela neschopných lidí snaží něčeho dosáhnout. Tu absolutní bezradnost, zmatenost a neschopnost těchto lidí to ilustruje dokonale.

Obludarium

Jak na vás vůbec působí současná mediální hysterie okolo uprchlíků?

A: Ta hysterie je zatím nejvyhrocenější. Konvička a spol. vytvořili ve společnosti takovou atmosféru strachu a agrese, že se bojí ozvat liberálové, konzervativci, vzdělanci, elity. Mainstreamová média se přizpůsobila a strach skrytě přiživují, obzvláště MF Dnes. Kdokoliv, kdo se dovolí ozvat, je ušlapán Konvičkovými gardami nebo se mu v médiích nedostane prostor. Vytváří se Domobrana (sic!), Konvička chce jít do voleb, ultrapravice posiluje, antisemita A. B. Bartoš chodí po Praze se šibenicí a policie místo něho zmydlí pokojné odpůrce. Zažíváme atmosféru Druhé republiky, nebude to trvat dlouho a objeví se první snahy o potlačení náboženských práv muslimů, budou vyhazováni z práce, budou hořet jejich podniky a pak i domy. To bude logickým vyústěním této štvanice. Jsme černou dírou Evropy, nic jiného.

B: Hromada lidí, co tomu vůbec nerozumí, se hádá s hromadou lidí, co tomu rozumí jen o trošičku víc. Chybí tu politik, nějaká osobnost, která by řekla: „Hele, děcka. Já chápu, že z toho máte strach, to je dost pochopitelný, ale teď se hezky uklidníme.“ Takový člověk by měl sedět někde ve vládě, jenže vláda teď má asi důležitější věci na práci, třeba zírat do zdi nebo počítat, kolikrát se hopík odrazí od země.

Obludárium 4.Obludárium 4. | Obludarium

Změnil se váš názor na českou populaci od založení stránky? Co si vlastně myslíte o Češích jako o národu?

A: Ten názor je pořád stejný a spíše se v něm utvrzuji. Češi jsou ve své podstatě bázlivý a poddajný národ. Datuje se to už od Mnichova, který Čechům zlomil páteř. Od té doby Češi nevěří nikomu – velmocím, cizincům, Němcům, Romům, Rusům, Američanům, muslimům, lumpenkavárně. Pěstují si v sobě bolístka z Mnichovské zrady, z února 48, ze srpna 68 a nenadchl je vývoj po roce 89. Strašně rádi si představují, že jsou přemýšlivým národem, který se nenechá opít rohlíkem a nikdo z nich nebude dělat ovce. A pak přijdou nacisti, komunisti, Sládek, Zeman, Tomio a Babiš a Češi do toho zase spadnou… Svou vinu nese i mizivá úroveň českého školství, padesát let neexistence mediální gramotnosti a další a další jevy.

B: Jako národ možná máme jeden společný rys. Takové to tlachání. Někdo prohlásí, že svrhne vládu, zastaví tohle a támhleto, tady pánovi zatne tipec… Ale pak na tu demonstraci nebo stávku nejde, protože ráno musí do práce, šéf mu nedá volno nebo kolegyně je na nemocenský. Taky dávaj večer Prostřeno, a to se musí stihnout, takže sorry kluci, na demošku nejdu. Ale na budoucnosti vlasti mi samozřejmě nesmírně záleží a udělám cokoli. Na druhou stranu je možná docela dobře, že to tak je.