Tomio Okamura: Já a rasista? Zkuste si žít se šikmýma očima!

Rozhovor s Tomiem Okamurou

Rozhovor s Tomiem Okamurou Zdroj: Filip Čermák

Rozhovor s Tomiem Okamurou
Rozhovor s Tomiem Okamurou
Rozhovor s Tomiem Okamurou
Rozhovor s Tomiem Okamurou
Rozhovor s Tomiem Okamurou
23
Fotogalerie

Tomio Okamura je bezesporu výrazná osobnost, která nenechává snad žádného člověka chladným. Početný tábor jeho odpůrců vyvažuje nepopiratelné množství jeho příznivců. Rozhovor s ním jsme tedy hodlali pojmout bez předsudků – dočkali jsme se silného a ambivalentního zážitku. Měli jsme příležitost hovořit s člověkem výřečným, který se situoval do role bojovníka proti prohnilým pořádkům, zároveň ale také s  člověkem, kterého očividně ovlivnilo nelehké dětství a dospívání. Vyrůstal v dětském domově a byl zde šikanován pro svůj původ. Z této zkušenosti vyplynuly jeho ambice a píle, která ho vynesla mezi úspěšné podnikatele a dokonce až do Senátu a Poslanecké sněmovny. Ale tato zkušenost v něm taktéž očividně hluboce utkvěla – nejednou jsme měli při rozhovoru pocit, že proti nám sedí malý Tomio, který má ze všeho nejvíc na prvním místě potřebu bránit se proti celému světu a namísto racionální diskuse bojovat se stíny svého dětství.

Tomio Okamura ze sebe vyzařuje charismatickou suverénnost. Působí jako člověk, který jen tak neztrácí půdu po nohama a který nepochybuje o správnosti svého přesvědčení. Ve skutečnosti je ale pro něj politická nekorektnost možná zároveň obranou i útokem, což Okamura neváhá využít.

Část dětství jste strávil v dětském domově a sám často mluvíte o tom, že jste to tam neměl jednoduché. Následně jste se ale velice rychle vypracoval. Vnímáte tedy sám sebe jako self-made člověka? Někoho, kdo je součástí „amerického snu“?

Ve skutečnosti jsou ty pocity takové, že se člověk v podstatě soustředí jen na své sny a každodenní práci, a to, že to někam vede a jsou nějaké výsledky. Nějak to přichází samovolně. Člověk si ani neuvědomuje, jestli má nějaký úspěch nebo vás lidé začnou poznávat. Já se soustředím jen na svou práci a na to, aby mi pracovní cíle vycházely.

To vyplývá z toho, že se mi celé dětství smáli. Pořád říkali: „Šikmé oči, to je nějakej Číňan nebo Vietnamec.“ A v podstatě i v dnešní době ze strany tzv. „sluníčkářů“ a ze strany tzv. „propagátorů multi-kulti světa“ – jenom od nich – neustále zaznamenávám nějaké rasistické poznámky.

Já už jsem se tenkrát rozhodl, že té majoritní společnosti vlastní prací ukážu, že nejsem horší jenom proto, že jsem jiný. A chtěl jsem, aby mě vnímali přesně podle toho, a ne podle mého vzhledu, kvůli kterému se mi posmívali. Chtěl jsem, aby mě vnímali podle výsledku mé práce.

V rámci toho mě zajímá Váš vztah k politické korektnosti. Vy jste její kritik?

Já si myslím, že by bylo ideální, abychom se naučili říkat ty věci přesně tak, jak si je ve skutečnosti myslíme. Vždycky používám ten příměr, že tak, jak mluvíme doma s přáteli nebo s rodinou před televizí nebo s přáteli na pivu, tak bychom stejně otevřeně měli mluvit veřejně.

Ale k mému překvapení jsem zjistil, že se lidé 28 let po Sametové revoluci bojí mluvit nahlas, bojí se říkat své vlastní politické názory a nejčastější zdůvodnění je, že se bojí, aby nepřišli o práci. Což jsme se dostali někam, kam jsme se opravdu dostat neměli. A proto já říkám, že tím systémem, kterým to můžeme změnit, jsou změny k přímé demokracii. Protože když budou mít lidé kontrolní slovo, když budou mít politici nad sebou Damoklův meč té přímé hmotné odpovědnosti a odvolatelnosti, tak si prostě myslím, že by mohli mnohem lépe respektovat potřeby běžných lidí.

Za chvíli budou volby. Je nějaká strana, s kterou byste si dokázal představit jít do koalice? Nebo se cítíte jako opoziční strana?

Tak my jsme samozřejmě opoziční strana. Nicméně máme jednu jedinou podmínku pro vstup do koalice s někým a to je míra splnění našich klíčových programových bodů.

Například změna Ústavy?

My máme ten program hodně široký. Já jsem o tom napsal jako jediný z činných politiků několik knih, z nichž některé byly i bestsellery. To už je nějakých pět šest let zpátky. Není to jen o přímé volbě a odvolatelnosti politiků. Potom máme program samozřejmě širší. V neposlední řadě se jedná například o zásadní přeskupení finančních prostředků v rámci sociální podpory. My odmítáme podporovat nepřizpůsobivé občany. Tím nemyslím, protože já odmítám rasismus a xenofobii, tedy říkám nehledě na barvu pleti. Nepřizpůsobivý je ten, kdo je například práceschopný a dlouhodobě nepracuje, ale pouze inkasuje.

Pokud můžeme zůstat u té barvy pleti. Na začátku tohoto roku proběhla jakási kauza Lidl, kdy představitel vašeho hnutí – Vítězslav Novák – prohlásil, cituji: „Od letáku v České republice čekám typicky české modely a ne multikulturní dovoz.“ Vy říkáte, že odmítáte rasismus a xenofobii. Jak to tedy je? Zastává vaše hnutí rasové pojetí národa, nebo ho nezastává? A jste si v tom případě jistý, že vaše hnutí nabízí kompetentní lidi, kteří dokážou prosazovat váš program v tom kontextu, v jakém nám ho prezentujete?

Tak k té první otázce musím odpovědět jen tohle: Co si to dovolujete?! Co si to dovolujete za otázku? Ke mně, kterýmu VAŠE majoritní společnost rasisticky nadává dodnes. Jako jo. RASISTICKY mi nadávají do žlutých, RASISTICKY mě označují za Japončíka, za Číňana a za Vietnamce. Tyhlety sluníčkáři a tyhlety multikulturalisti. Co si to dovolujete, vám říkám. Ptejte se JICH, proč mi tady celoživotně rasisticky nadávají!

Já se jen snažil reagovat na ten výrok…

A ta druhá otázka, to je prolhaný a zmanipulovaný iDnes, který vlastní Andrej Babiš, tyhlety podvodníci placený Andrejem Babišem… Na to se mě raději ani neptejte. A co se týče tady vyjádření Víti Nováka – on reagoval velice špatně a nešťastně, protože to není žádný rasista ani xenofob. Jinak by totiž nemohl být ve straně, kterou vede šikmooký Japonec, šikmooký polo-Japonec. Jo? On zastává patriotismus a národní zájmy a my jsme mu přísně domluvili, aby svoje názory formuloval mnohem lépe. Jako jo?

Takže jste mu domluvili?

No protože on není zkušený politicky! To je normální živnostník. On chtěl říci, že by bylo dobré, kdybychom hájili naše národní zájmy a patriotistickou myšlenku. Ovšem velice nevhodně se vyjádřil na základě toho letáku, v čemž i já spatřuji rasistický podtext. A to jsme mu řekli! Jako jo? Že kdyby to řekl bez kontextu letáku, tak je to něco jiného, když někdo říká: „Mějme na reklamě naše lidi… já nevím, v moravských krojích. Mějme na reklamě pošty Čechy, ne cizince.“ Přičemž Čech může být i ten černoch, který se tady narodil. Takhle jsme mu to vysvětlili a on to od začátku takhle pochopitelně chápal a myslel. Ovšem nevhodně se vyjádřil na základě nějakého letáku.

Tak ta otázka ale byla myšlena. Protože jiný výklad může vést k…

Ne! Neptejte se mě, jestli my jsme nějaký rasisti. Vy jste rasisti! Jako jo, vy jste rasisti! Protože jestli vy se mě odvažujete ptát na odlišnost a hodnotíte mě podle mých očí a podle toho, že jsem napůl Japonec, tak to je špatně!

Myslíte nás dva? My jsme tohle nikdy neřekli, ani nenaznačili. Nebo myslíte skupinu lidí, ke které nás apriorně řadíte?

Obecně je to tak, že pokud mně, někomu, kdo je napůl šikmooký, dává někdo otázky s tímto podtextem, tak je to stejně jako s tím letákem! Proč dávaj tu otázku mně? Proč dávaj otázku mně, když tady žiji skoro celý život?

Jde o to, že…

Opravdu nesnáším otázky na rasismus a xenofobii, protože já jsem tady celoživotně obětí rasismu a xenofobie. Jako jo? A opravdu, za rasisty a xenofoby jsou tady sluníčkáři, to jsou támhle ti multikulturalisti – a ti na mě pořád mají nějaké rasistické narážky.

My říkáme jednu věc a říkáme ji celý život: „Já chci rovná práva a povinnosti a chci je pro všechny občany.“ Rovná práva a povinnosti. To, co tady předvádí multikulturalisti, že neustále rozdělují společnost! Oni rozdělují společnost na menšiny a většiny, ženy a muže, na ty, kdo je tohohle náboženství a kdo tohohle. Oni rozdělují tu společnost, tihle lidi! Já říkám, že všichni jsme stejní občané České republiky a pro všechny žádám stejná práva a povinnosti!

No a právě tam mířila ta otázka. Já vás nepodezírám z nějakého rasismu. Mě jen zaujalo, že váš představitel toto vyjádřil a to jde naprosto proti tomu, co nám tady říkáte…

Jaký náš představitel?

Tak je to předseda pražského SPD, váš člen.

Ano. Nás je v hnutí 10 600! Jaký představitel?! My máme předsednictvo a já jsem předseda! A já jsem vám vysvětlil, jak on to myslel. A to, že to tady prolhaný iDnes, který platí Andrej Babiš, schválně cíleně překrucuje a manipuluje… Že tam k němu do provozovny jde nějaká zahalená novinářka v šátku! Provokovat tam, jako jo… Tak to je normální provokace!

Když se zastavíme u těch médií, vy u videí, které natáčíte pro voliče…

Já jsem totiž háklivej na jakýkoliv rasový otázky! Protože já jsem celej život terčem rasismu. A jestli tady někdo chce chodit na mě s rasismem, tak ať si to zkusí, žít s těma šikmýma očima jako mám já.

Já se omlouvám, jestli jste tu otázku špatně pochopil…

Ne! Já to chápu dobře, protože mě se teda velice dotýká, když se mě někdo ptá na to… Já vám řeknu jinou věc. Například to, aby se mohli brát homosexuálové na úrovni normálního manželství. Ne registrovaný partnerství, to ať se klidně registrujou. Ale aby mohli mít manželství na úrovni muže a ženy, jo? Já když jsem řekl, že s tím nesouhlasim, tak jsem se stal samozřejmě terčem různých homosexuálních komunit a jejich spřízněných novinářů, jakej je Okamura zase xenofob a všechno možný. A já jsem se všech ptal: „Vy jste někdy vyrůstali v dětském domově jako já? Jako já jsem vyrůstal v dětském domově v Mašťově u Podbořan, který je tam dodnes?„ Jako jo. „A vy se umíte vžít do situace…?“

Tihleti blbečci, který to prosazujou a kecaj o něčem, co vůbec neví. Kecaj o rasismu a xenofobii, o tom, jak maj bejt adoptovaný malý děti! Já, když jsem byl v dětském domově, jako malej bezprávnej kluk, pochopitelně, protože já jsem tam byl od šesti let – tak kdyby bez mého vědomí, bez mého vědomí a bez mého souhlasu třetí osoba odsouhlasila, že mám mít dva tatínky, místo jednoho tatínka a jedný maminky, jako jo…

Tak dokáže mi někdo odpovědět na tu otázku, jak to dítě, kterýmu se to stane ve dvou nebo třech letech, kdy ani neumí pořádně mluvit, a pak se mu začnou smát děti ve škole, že má dva tatínky a nebo dvě maminky, začnou mu nadávat a já nevím co… vyhodnotil vůbec někdo tohleto? Jediný, co vyhodnotili, je sobecký. Tadyhle prostě nějaký sobecký lidi, který myslej jenom na sebe a vůbec nikdo nemyslí na to malý dítě! Já jsem v tom děcáku byl a nikdo mi na tenhle argument nedokázal odpovědět.

Chcete říct, že homosexuálové jsou sobečtí lidé a myslí jenom na sebe, protože chtějí adoptovat dítě?

Já mám mezi nima spoustu přátel. Ale nikdo z nich mi nedokázal odpovědět na otázku… Zase to chápete špatně! Sobecký je to vůči tomu dítěti. Špatně posloucháte.

Dobře. Tak ten výrok je nešťastný a tedy nekoresponduje s vaším politickým zaměřením.

Chcete se mě ptát… Já už asi odejdu z toho rozhovoru. Pro mě to nemá smysl, tenhle rozhovor. Chcete se ptát tímhle způsobem? Chcete se ptát tímhle způsobem?! Omlouvám se, ale já jdu. (Okamura se zvedá a odchází, následně se zastavuje ve dveřích.) Jo? Jako, protože jestli se mě ptáte na otázku, jestli mý politický zaměření spočívá v rasismu… Já se vás ptám naposled!

Ale my tu otázku už chceme ukončit, už chceme jít dál...

Ale co to máte za dotazy?! Proberte se, kolego! Mě volí 350 000 lidí, mě zvolilo v minulosti. To jsou rasisti? Tak se takhle nemůžete ptát! Vždyť vy se mě ptáte, jestli my jsme rasisti a xenofobové.

Naopak. V té otázce přece předpokládám, že vy nejste rasista…

Tak se mě takhle neptejte blbě! Jako jo. Jako kluci, proberte se trošku. (Okamura se usazuje zpět ke stolu)

Můžeme tedy pokročit k další otázce?

No určitě, ale já jsem vám to už vysvětlil!

Ano.

Já jsem zásadně proti rasismu a xenofobii. Můj syn, kterýmu je dvacet dva let, moje bývalá manželka je Japonka a má ještě víc asijskej vzhled než já.

Vy říkáte ve svých videích, aby lidé nevěřili zmanipulovaným a prolhaným českým médiím. Chci se tedy zeptat, která média nepovažujete za zmanipulovaná nebo která by měl člověk číst proto, aby se dozvěděl ty pravdivé informace?

Podle mých zkušeností, a já mám s médii zkušenost přes patnáct let, jedno z médií, které vždy odcitovalo přesně mé vyjádření, bez jakékoliv manipulace – já to můžu hodnotit jen na sobě, protože nevím, jaké jsou zdroje informací u těch jiných – jsou Parlamentní listy. Moje vyjádření. Já nevím, jak je to se zdroji ostatních nebo jak citovali ostatní, to se musíte zeptat už někoho jiného. Já neříkám, který je seriózní a který neseriózní, ale třeba ty Parlamentní listy vždycky přesně odcitovaly všechno bez manipulace i manipulativních titulků. Co jsem řekl, to se taky objevilo, redaktor se ten můj názor nikdy nesnažil nějak posouvat nebo překrucovat.

A jak to je s médii ohledně jiných skutečností, než jsou jen vaše vyjádření?

Já neznám ty zdroje. Takže ty, s kterými mám dlouhodobější zkušenosti a odcitovaly mě vždycky správně, to jsou Parlamentní listy. Jinak de facto není jiný server nebo televize, které by v podstatě moje vyjádření nepřekroutili, jinak nesestříhali nebo ho nezmanipulovali.

Čtete jiná média, nebo jste na ně zanevřel?

Je to trochu jinak. Já jsem nezanevřel na nikoho, ale problém je, že já jsem se už asi dva nebo tři roky nepodíval na zprávy. Ani na České televizi, ani na Nově, ani na Primě.

A kde sbíráte informace?

Já vám řeknu proč. Protože jsem od vstupu do politiky pochopil, jak o mně lžou. Jak úplně překrucují informace. Třeba říkali, že já jsem vytuneloval Úsvit a vyvedl jsem z něj peníze. Na základě trestních oznámení, které na mě padly, policie prošetřila dopodrobna všechny moje účty, včetně těch soukromých. Ptali se dokonce na částky okolo deseti tisíc korun, které mi odcházely ze soukromých účtů za mé soukromé platby. A zjistili, že jsem se vůbec neobohatil a žádný Úsvit nevytuneloval.

Takže od té doby nečtete zprávy?

Ne, počkejte. Vzpomeňte si, jaká to byla kauza. A říkal jsem to všem novinářům, všem médiím jsem říkal, že je to uměle vyvolaný politický PUČ. Všichni se mě pokusili zničit. Lhali, překrucovali, přestože i ti novináři tady všichni věděli – a já jsem jim to říkal, že příspěvek za volby… Abyste věděli, černý na bílým, jak to je… Oni tvrdili, že Okamura vytuneloval 122 milionů korun. Tak se podívejte do zákona. On totiž ten příspěvek za volby posílá stát, tedy ministerstvo financí, ze zákona dané straně poměrem za celé čtyři roky. Každého půl roku a od letoška dokonce čtyřikrát do roka. To znamená, že v tom Úsvitu nikdy žádných 122 milionů nebylo. Nebylo, protože ze zákona ani nemohlo být. Nikdy tam ty peníze nepřišly. Nikdy tam nebyly, protože to ani není možné.

Přesto všichni psali lež. Všichni! Všechna média do jednoho. Lhali, překrucovali a psali, že Okamura vytuneloval 122 milionů korun. Přestože je to dokonce v zákoně černé na bílém, jakým způsobem se ty peníze posílají. Takže ty peníze tam nikdy nemohly být, ani nikdy nebyly. Takže já vám jenom říkám, jak neskutečně fašizující tendence jsou v českých médiích. Fašizující znamená nejenom to, že někdo prosazuje svůj názor jako jediný správný, to já si docela myslím taky o přímé demokracii, ale zároveň je tam ta druhá poloha, že ničíte i občansky, dehonestujete své politické oponenty. Přesně jak to dělal Hitler. To je vlastně nástup fašismu – prostě zároveň ničíte ty politické oponenty, i když u něho to došlo teda až k tomu vyvražďování.

Toho jsme dneska svědky, pánové. O tom bychom měli mluvit, to je ta pointa. To je přeci ten problém, nad kterým bychom měli přemýšlet, proti kterýmu já bojuju a mám recept tý přímý demokracie. Aby byla spravedlnost i pro toho posledního obyčejného občana. Protože já vám řeknu, o co mi jde. Demokracie tady bude, až i ten poslední obyčejnej človíček na ulici, i ta stará babička bude mít pocit, že se domůže svých práv. Nejen ti bohatí a ta elita, co na to má třeba peníze, zaplatit si nějaké právníky. To je ten systém, o který já usiluji. Aby se lidi cítili v této zemi spravedlivě. Jako jo? A vy se mě ptáte na otázku, jestli naše hnutí tady zastává nějaký názory! Úplně nesmyslný názory.

Můžeme ještě rychle jednu otázku?

Rozumíte mi ale, co tím myslím? Dal jsem vám myslím jeden z nejflagrantnějších příkladů mediální lži. A dal jsem vám příklad lži, na které se dokonce podílela všechna média. Ovšem jediný Parlamentní listy, který tohleto taky psaly, tak mi daly aspoň prostor se vyjádřit.

Já je nijak neadoruji, vždyť majitelem Parlamentních listů je Valenta ze Synotu a já jsem jeden z nejznámějších kritiků hazardu. Takže on mi poslal výhružný dopis od svého právníka, už v minulosti, jo, protože se mu moje vyjádření nelíbí. Takže on je majitelem Parlamentních listů, tudíž mě nikdo nemůže podezírat z toho, že bych někomu nadbíhal. Rozhodně ne Parlamentním listům Valenty, který jde teď notabene voleb, ještě k tomu s ODSkou.

Takže jsem vám dal příklad média, co vždycky cituje moje názory tak, jak byly, a plošný příklad, kdy všichni lhali jako když tiskne, bez ověření zdrojů, záměrně mě necitovali, aby mě občansky a společensky poškodili, aby mě zničili. Ale bohužel se jim to nepovedlo…

Můžu teda ještě poslední…

A kdo se mi za to omluví?

Asi nikdo.

Kdo se mi za to omluví? Jako jo. Za tuhle tu lež a výmysl.

Teď asi nikdo.

Ani v minulosti nikdo! Takže já vám jenom chci říct, že já bojuji dál, já si nestěžuju. Kdybyste se mě na to neptali, tak já vám ten příklad nedávám. Já mám styl, kdy jdu dopředu a bojuju dál. Ale teď si vemte občana támhle někde, který takovou náturu nemá. Kterýmu se dějou každodenně takové a podobné nespravedlnosti. Jo? A teď si vemte, že tady není dovolání. Jako jo? Nemaj ty lidi dovolání, nemaj jak se ani bránit.

Tak a teď vy máte nějakou poslední otázku?

Ano. Jak se díváte na politické ambice vašeho bratra Hayato Okamury? Když o vás mluvil v DVTV, tak o vás mluvil jako o rodině, vcelku hezky. Nicméně říkal, že politicky se pochopitelně rozcházíte, navíc teď proti sobě budete stát v nadcházejících volbách.

Tak proti sobě ne. Já na to mám jenom jednu odpověď. Já ho mám rád a politicky s ním soutěžit rozhodně nebudu.

Tak on říká to samé o vás, že rodina je na předním místě.

No, tak já řeknu ještě B, který už jsem taky říkal. Jediný, co mu opakovaně vzkazuji, je, že místo pomlouvání svého mladšího bratra, který ho patnáct let živí, je tím návodem, jak se do politiky dostat, mluvit o svém programu – co chce lidem přinést…

Máte pocit, že vás pomlouvá?

…a ne pomlouvat a lhát o svém bratrovi. To je ten problém, že lže. Já mu patnáct let dávám práci, patnáct let ode mě z MIKI travelu (cestovní kancelář, pozn. redakce) dostává provádění a tlumočení. On řekne v novinách, jako reakci na to… přitom já jsem o něm v životě nemluvil, to on o mně opakovaně mluví a snaží se vyšplhat přes moje jméno. Mě to úplně překvapuje.

A jak vás konkrétně pomlouvá?

Vždyť vám to říkám! On v odpovědi říká, že není pravda, že je můj zaměstnanec a že když jsem byl vedoucí v MIKI travelu, tak práci dostával. Myslím, že se na www.justice.cz dokáže podívat každý, kdo vede MIKI travel. Takže on normálně lže úplně prokazatelně ! a ví to. Říkal, že není pravda, že by byl mým zaměstnancem. Já vím, že je to těžký pro něj… protože ono zaměňovat slovo zaměstnanec a zaměstnavatel, když dáváte někomu práci na živnosťák… já vím, že to někoho ještě obelže, víte. Ale to jsou už takový hádky…

Druhá věc je, že když si hraje na takovýho samaritána a říká, že chce pomáhat celýmu světu… Minulý měsíc nám tatínek těžce onemocněl rakovinou, což opět vytáhnul on, já bych o rodinných věcech nemluvil, a jeli jsme se o něj starat. Tatínek od té doby nemluví, protože mu museli vyoperovat hlasivky. Takže jsme se o tatínka jeli starat do Japonska, já s mladším bratrem. Kde byl starší bratr?

Když jsme se vrátili, tak čtu, že chce očistit jméno rodiny ode mě. My se staráme o tatínka před operací a po operaci na jednotce intenzivní péče, vrátím se a on řekne, že chce očisťovat rodinné jméno ode mě. Mladší bratr mu okamžitě zavolal a důrazně ho požádal, aby vynechal jeho jméno ze svých rozhovorů, protože on s tím nesouhlasí. On do toho totiž mladšího bráchu zatáhl taky, přitom s ním já mluvím každej druhej den a máme spolu výborný vztah.

A vy s Hayatem tedy nekomunikujete?

Já se s ním dvacet let vůbec nestýkám, nemám totiž čas. On mě ani nezná. Najednou začíná komentovat moje názory, ale přitom mě vůbec nezná.

Vy jste se dvacet let neviděli?

Velice krátce. Možná jsme se viděli dvě nebo tři hodiny během těch dvaceti let na nějaké rodinné akci. Protože já mám moc práce. V tom má pravdu, co říkal v rozhovoru, že mám moc práce. Já každý den pracuji do noci a tyhlety věci prostě nestíhám.

Chci jen říct, že by bylo dobré, kdyby tedy přestal lhát a obelhávat lidi. Když on lže, tak já se mu takhle přes média pokouším radit a říkám, Hayato… on má totiž finanční problémy, jo? Ono jezdí čím dál míň Japonců sem. V médiích se mě ptali, proč to asi dělá, že kandiduje? Tak já vím, že má finanční problémy, což i on sám uznává, oni to mají hrozně napjatý finančně. Za každou cenu se tedy potřebuje dostat do politiky. To si nemyslím, že je správná cesta.

Měl by mluvit o programu jako já. Já jsem o Hayatovi v žádném rozhovoru nemluvil. Já kdybych nebyl známej, tak o mně nemluví. Dokonce by s ním ani neudělali rozhovor. Pro mě je to jeho jednání velký zklamání… že člověka, který ho pomáhá živit, který mu dává práci přes 15 let, který se jede starat o jeho tatínka taky a vrátím se do České republiky a tady článek s nadpisem, že chce očistit jméno rodiny, a říká, jak chce pomáhat celému světu. A tátu nechal napospas, úplně se na něj vykašlal. Rodinu si nevyberete.