ECB ruší limit pro nákup dluhopisů, může tisknout víc peněz

Sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu

Sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu Zdroj: ČTK

Evropská centrální banka
Christine Lagardeová, šéfka ECB
Christine Lagardeová, šéfka ECB
4
Fotogalerie

Evropská centrální banka oznámila, že zrušila limit pro nákup dluhopisů z jednotlivých zemí eurozóny, čímž si připravila cestu k potenciálně neomezenému tištění peněz na boj s koronavirem. Nově už nebude uplatňovat limit 750 miliard eur, tedy asi 20,6 bilionu korun, který si pro nákupy dluhopisů kvůli pandemii způsobené koronavirem sama stanovila.

Nový postoj k nákupům dluhopisů znamená, že ECB by mohla držet i více než třetinu celkového dluhu kterékoliv země eurozóny. To je úroveň, které se blíží v případě Německa a některých menších zemí.

V boji s krizí by se tedy ECB mohla přesněji zaměřit na pomoc těm zemím, kde je to urgentní, a pomoc poskytovat po libovolně dlouhou dobu, což podle dosavadních pravidel nemohla.

Centrální banku ale tato změna vystavuje právním sporům a obviněním, že financuje vlády, upozornila agentura Reuters. ECB má přímé financování vlád zakázáno.

„Stručně řečeno toto rozhodnutí prakticky odstraňuje veškerá omezení na nákup aktiv, a zvyšuje důvěryhodnost ECB a jejího odhodlání,“ poznamenal však k postoji centrální banky analytik Frederik Ducrozet ze společnosti Pictet Wealth Management.

Epidemie způsobená novým koronavirem se začala koncem loňského roku šířit z Číny a postupně se její ohnisko přesunulo do Evropy, kde je nejvíce zasaženou zemí Itálie. Značné potíže se zvládáním onemocnění, které mezitím přerostlo v pandemii, má i Španělsko.

Ekonomové očekávají, že v letošním roce spadne evropská ekonomika do recese, jejíž hloubka závisí na tom, jak dlouho potrvají omezující opatření.