Čeští diplomaté jsou zpátky v Kyjevě. Chtějí vyjádřit podporu Ukrajině

Čeští diplomaté jsou zpátky v Kyjevě.

Čeští diplomaté jsou zpátky v Kyjevě. Zdroj: MZV ČR

Čeští diplomaté se vrátili na ambasádu v Kyjevě, oznámilo dnes ministerstvo zahraničních věcí na twitteru. Česko chce tímto způsobem vyjádřit podporu Ukrajině, uvedl úřad. Velvyslanectví v ukrajinském hlavním městě bylo uzavřeno od počátku ruské invaze.

Ministerstvo zahraničních věci dnes zveřejnilo fotografie ze vztyčování české vlajky na kyjevské ambasádě. „Česká vlajka opět zavlála v Kyjevě, čeští diplomaté jsou zpět. Jde o jeden z mnoha kroků, kterým Ukrajině vyjadřujeme podporu,“ uvedl Černínský palác.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) minulý týden bez dalších podrobností uvedl, že Česko o návrat diplomatů do Kyjeva usiluje. Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý řekl, že Česko zvažuje všechny kroky vedoucí k tomu, aby Česká republika mohla mít ve všech směrech co nejnormálnější vztahy s Ukrajinou.

Mnoho zemí včetně Česka svá diplomatická zastoupení v Kyjevě uzavřelo v souvislosti s ruským útokem na Ukrajinu, který začal 24. února. Velvyslanec Radek Matula se následně vrátil se svým týmem do Česka. Kromě ambasády v Kyjevě byl kvůli bezpečnostní situaci dočasně uzavřen také generální konzulát ve Lvově.

Proč Ruskou rozpoutalo válku na Ukrajině?

Video placeholde
Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině? • Videohub

Koncem minulého měsíce boje v oblasti kolem ukrajinského hlavního města utichly. V pátek znovu zavlála vlajka na velvyslanectví Evropské unie v Kyjevě, po Velikonocích plánuje svoji ambasádu opět otevřít Itálie. Už koncem března tento krok udělalo Slovinsko, chtělo tím vyjádřit podporu Ukrajině čelící ruské agresi.

Tento týden oznámil slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok, že návrat diplomatů do Kyjeva chystá i jeho země. V nejbližších dnech podle něho do ukrajinského hlavního města vyrazí tým složený z diplomatů, který přímo na místě vyhodnotí bezpečnostní situaci, uvedl Korčok v úterý na twitteru.