Chování ruské armády v Buči a na dalších místech Ukrajiny nemá daleko ke genocidě, uvedl Johnson

Britský premiér Boris Johnson

Britský premiér Boris Johnson Zdroj: Reuters

Dobrovolníci odvážejí oběti ruského řádění ve městě Buča. (4.4.2022)
Dobrovolníci odvážejí oběti ruského řádění ve městě Buča. (4.4.2022)
Hroby obětí ruského řádění ve městě Buča. (5.4.2022)
Hroby obětí ruského řádění ve městě Buča. (5.4.2022)
Hroby obětí ruského řádění ve městě Buča. (5.4.2022)
6
Fotogalerie

Britský premiér Boris Johnson uvedl, že chování ruské armády vůči civilistům v severoukrajinském města Buča a na dalších místech země se nezdá být příliš daleko od genocidy. Dále vyzval k uvalení tvrdších sankcí vůči Rusku. Britský ministr zdravotnictví Sajid Javid pak srovnal obrázky z Buče s genocidou ve Srebrenici z roku 1995 a vyzval k zastavení masového vraždění na Ukrajině.

Odhalení ohledně počínání ruské armády v Buči poblíž Kyjeva vzbudilo mezinárodní vlnu nevole a ostré kritiky vůči Rusku a přimělo západní státy ke zvažování dalších ekonomických sankcí vůči Moskvě. Na místě se po ústupu ruských vojsk našlo mnoho zastřelených civilistů, někteří z nich například se svázanýma rukama. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského přišlo ve městě o život nejméně 300 civilních obyvatel.

„Když se podíváte, co se děje v Buči, co (ruský prezident Vladimir) Putin provedl na Ukrajině, což se mi nezdá být příliš daleko od genocidy, není divu, že lidé reagují tak, jak reagují,“ řekl Johnson novinářům.

„A nepochybuji, že mezinárodní komunita, a Británie bude stát v první řadě, se znovu společně rozhodne uvalit další sankce a tresty na režim Vladimira Putina,“ dodal britský premiér.

„Je to masové vraždění v bezprecedentním měřítku. Něčeho takového jsme nebyli svědky myslím od roku 1995,“ řekl ráno britský ministr zdravotnictví Javid s odkazem na masakr asi 8000 muslimským mužů ve Srebrenici.

„Nechci si za několik let připomínat další genocidu v Evropě, svět má moc to zastavit a musí jednat,“ dodal.

Kreml opakovaně tvrdí, že obvinění založená na svědectvích místních obyvatel a humanitárních pracovníků a záběrech reportérů jsou podvodem, kterým se západní státy snaží očernit ruskou armádu.

Video, které pustil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Radě bezpečnosti OSN. (5.4.2022)

Video placeholde
• Twitter Volodymyra Zelenského