Další balík sankcí schválí EU nejspíš ve středu. Jde o reakci na zabíjení civilistů na Ukrajině

Masakr v ukrajinském městě Buča

Masakr v ukrajinském městě Buča Zdroj: ČTK

Hrůzné záběry z města Buča. (3.4.2022)
Hrůzné záběry z města Buča. (3.4.2022)
Hrůzné záběry z města Buča. (3.4.2022)
Hrůzné záběry z města Buča. (3.4.2022)
Hrůzné záběry z města Buča. (3.4.2022)
7
Fotogalerie

Evropská unie s největší pravděpodobností schválí nový balík sankcí proti Rusku ve středu. Řekl rozhlasové stanici RFI francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune v reakci na zabíjení civilistů ruskými silami na severu Ukrajiny.

„Nové sankce budou pravděpodobně schváleny zítra (ve středu),“ řekl Beaune a dodal, že EU by měla urychleně konat také pokud jde o dovoz plynu a uhlí z Ruska.

V Evropské unii panuje široká shoda na nutnosti přijetí dalšího balíku sankcí proti Rusku poté, co svět obletěly otřesné fotografie z osvobozeného ukrajinského města Buča s mrtvými těly civilistů v ulicích a hromadných hrobech. Některé státy, jako Německo, Rakousko a Maďarsko, jsou však proti tomu, aby sankce zahrnovaly například i úplné ukončení nákupu ruského plynu.

Video placeholde
Sankce pro Rusko: Stahování světových značek i zabavování majetku oligarchům • Videohub

Rusko jakékoli spojování s vražděním civilistů odmítá a dokonce tvrdí, že jde o ukrajinskou provokaci. Ruský vyslanec při OSN Vasilij Něbenzja oznámil, že jeho země dnes předloží „empirické důkazy“, které dokážou, že ruské jednotky vraždy civilistů na Ukrajině nespáchaly.

EU již proti Moskvě kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu zavedla čtyři balíky sankcí. Od systému SWIFT ve spolupráci se západními spojenci odstřihla velké ruské banky, zakázala investice do ruské energetiky či znemožnila ruským letadlům využívat unijní vzdušný prostor. Na sankčním seznamu se ocitlo více než 800 činitelů, oligarchů či manažerů