Firmy ze západních zemí nesmějí prodávat podíly v ruských energetických projektech a bankách

Ropná plošina Berkut u Sachalinu.

Ropná plošina Berkut u Sachalinu. Zdroj: Rosněfť

Rusko zakázalo společnostem ze zemí, které Moskva označuje jako nikoli přátelské, do konce roku prodávat podíly v klíčových energetických projektech a bankách. Vyplývá to z dnes zveřejněného dekretu podepsaného prezidentem Vladimirem Putinem, na který upozornila agentura Reuters.

Po začátku invaze Moskvy na Ukrajinu uvalily západní země a jejich spojenci včetně Japonska na Rusko řadu sankcí. Moskva reagovala mimo jiné tím, že brání zahraničním společnostem působícím v zemi, aby z Ruska odešly, a v některých případech zabavila jejich majetek.

Dekret s okamžitou platností zakazuje investorům ze zemí, které podpořily sankce proti Rusku, prodávat aktiva ve společných podnicích, bankách, strategických subjektech, společnostech vyrábějících energetická zařízení, a v dalších projektech zaměřených na těžbu ropy, zemního plynu, uhlí a niklu.

Putin může v určitých případech vydat zvláštní výjimku, aby se obchody mohly uskutečnit, uvádí se v dekretu. Vláda a centrální banka mají připravit seznam bank ke schválení Kremlem. V dekretu nejsou jmenovitě uvedeni žádní investoři.

Zákaz se týká téměř všech velkých finančních a energetických projektů, v nichž mají zahraniční investoři dosud podíl, a to včetně projektu Sachalin 1 na těžbu ropy a plynu.

Ve čtvrtek ruský státní ropný šampion Rosněfť obvinil ExxonMobil z poklesu těžby v projektu Sachalin 1. Americká energetická společnost předtím v podání pro americkou Komisi pro cenné papíry (SEC) informovala, že se chystá převést svůj 30procentní podíl „na jinou stranu“.

Americká firma těžbu ropy a plynu na Sachalinu 1 na ruském Dálném východě provozovala. V roce 2021 projekt produkoval 220 tisíc barelů ropy a plynu denně. Produkce se po západních sankcích na ruský obchod po invazi Moskvy na Ukrajinu snížila na pouhých 10 tisíc barelů denně.

Putin podepsal na začátku července dekret, který převádí práva k rozsáhlému plynárenskému a ropnému projektu Sachalin 2 na nově vytvořenou ruskou společnost. Vládní nařízení ze 2. srpna dalo zahraničním investorům v projektu, tedy britsko-nizozemské společnosti Shell a japonským firmám Mitsui a Mitsubishi, měsíc na to, aby se přihlásili o své podíly v novém subjektu. Nový, dnes zveřejněný dekret se netýká projektu Sachalin 2, napsala Reuters.

Společnost Shell hledala možnosti, jak z projektu odstoupit. Tokio si naopak přeje, aby si japonské společnosti své podíly v projektu ponechaly.

Italské banky UniCredit a Intesa, americká skupina Citi a rakouská Raiffeisen nadále hledají možnosti, jak z Ruska odejít. Jiné banky, například Société Générale a HSBC, se už svých ruských aktiv zbavily.