Kde je ruský ministr obrany Šojgu? Šíří se spekulace o jeho napojení na CIA

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu Zdroj: CC BY-SA 3.0: Vitaly V. Kuzmin; WikimediaCommons

Neustále ostřelovaný Mariupol upadá do beznaděje, ulice jsou plné mrtvol
Neustále ostřelovaný Mariupol upadá do beznaděje, ulice jsou plné mrtvol
Neustále ostřelovaný Mariupol upadá do beznaděje, ulice jsou plné mrtvol
Putinovi zlí muži: Kdo velí armádě a kdo řídí invazi na Ukrajinu?
Zdevastovaný Mariupol.
6
Fotogalerie

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu se od 11. března neukázal na veřejnosti, povšimla si ruská a ukrajinská média. Rusko přitom vede na Ukrajině ostře sledovanou válku. Ruská státní televize vysílala staré záběry s ministrem a vydávala je za nové, upozornil ruský portál Agenstvo.

Poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak napsal, že v ruských médiích a na akcích se přestali objevovat i další velice známí ruští činitelé. Podoljak jmenoval například tajemníka bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa, šéfa ruské civilní rozvědky SVR Sergeje Naryškina, šéfa Federální bezpečnostní služby (FSB) Alexandra Bortnikova nebo premiéra Michaila Mišustina.

Aktualizace 24.3. 14:30: Nové záběry Sergeje Šojgua se podle agentury Reuters objevily v ruských státních médiích. Šojgu je k vidění na jedné z obrazovek během virtuální porady ruské bezpečnostní rady. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov prohlásil, že ministr je vzhledem ke „speciální vojenské operaci“ příliš zaneprázdněný, než aby se objevoval v médiích.

Minulý týden ruská provládní stanice Pervyj kanal odvysílala zprávu, že Šojgu předává ocenění. Přestože televize použila ve zprávě slovo „dnes“, záběry byly natočeny o týden dříve – byly totiž stejné jako ty, které zveřejnilo na svém webu ruské ministerstvo obrany již 11. března, tvrdí web Agenstvo.

Minulý týden bylo také Šojguovo jméno zmíněno v oznámení na webu Kremlu. Šojgu se podle této zprávy údajně účastnil porady o „speciální operaci na Ukrajině“, což je ruský oficiální termín pro válku na Ukrajině. Fotografie ani videozáběry z porady však zveřejněny nebyly.

Dříve přitom média podrobně informovala o ministrově osobní účasti na různých událostech každých několik dní, podotýká Agenstvo. S odkazem na nejmenovaného ministra píše, že v Šojguově okolí se spekuluje o jeho nemoci, konkrétně problémech se srdcem.

Z izraelských zdrojů naopak přicházejí zprávy, že by ministr obrany mohl být vyšetřován kvůli podezření z napojení na americkou tajnou službu CIA.

Prokazatelně už rezignoval Čubajs

Šojgu by přitom nebyl jediný, kdo užší kruh Putinových poradců v poslední době opustil. Včera totiž proběhla médii zpráva, že Anatolij Čubajs, tvůrce ruské privatizace a jeden z hlavních architektů ekonomických reforem 90. let, rezignoval na svůj aktuální post speciálního představitele Kremlu a odjel ze země.

Neoficiální informace médií, která se odvolávala na anonymní zdroje obeznámené se situací, posléze potvrdil Kreml. Uvedl, že Čubajs odstoupil na vlastní žádost. Čubajs podle médií odjezd zdůvodnil nesouhlasem s ruským rozpoutáním války na Ukrajině.

Agentura Bloomberg uvedla, že jde o nejvýše postaveného oficiálního ruského činitele, jenž se po zahájení ruské invaze na Ukrajinu rozešel s Kremlem. Obdobně agentura Reuters napsala, že Čubajs je dosud nejvýznamnějším představitelem, který rezignoval poté, co Rusko začalo to, co nazývá „speciální vojenskou operací“ na Ukrajině.

Sám Čubajs zavěsil telefon poté, co jej agentura Reuters kontaktovala. Není známo, kde se nyní nachází.

ONLINE: Sledujte aktuální vývoj kolem války na Ukrajině

Putinovi zlí muži: Kdo velí armádě a kdo řídí invazi na Ukrajinu (video):

Video placeholde
Putinovi zlí muži: Kdo velí armádě a kdo řídí invazi na Ukrajinu? • Videohub