Moneta od nového roku neumožňuje odchozí platby do Ruska a Běloruska

Moneta od ledna neumožňuje odchozí platby do Ruska a Běloruska

Moneta od ledna neumožňuje odchozí platby do Ruska a Běloruska Zdroj: profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin při rozhovoru s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem (30. 12. 2022)
2
Fotogalerie

Zatímco Moneta Money Bank od letošního 1. ledna neumožňuje odchozí platby do Ruské federace a Běloruska, ostatní velké banky u těchto plateb kontrolují, zda nejdou sankcionovaným osobám. Příchozí platby z těchto zemí bude nadále možné přijímat za předpokladu, že nebudou v rozporu s legislativou a sankční politikou skupiny, informovala Moneta.

Omezující opatření se Moneta rozhodla aplikovat nad rámec požadavků, které jsou stanoveny relevantními právními předpisy. „Moneta nemůže ovlivnit následnou distribuci takto zaslaných financí ani účel, pro který by tyto prostředky byly dále použity. Proto jsme se rozhodli přistoupit od začátku roku k okamžitému zastavení odchozích plateb,“ uvedla mluvčí Monety Zuzana Filipová.

Banky tvrdí, že platby do Ruska kontrolují. „Od začátku ruské agrese velmi pečlivě analyzujeme každou odchozí platbu do Ruské federace z hlediska uplatňovaných mezinárodních sankcí. V řadě případů jsme již přistoupili k blokaci konkrétních odchozích plateb,“ řekl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. „ČSOB bude nadále vykonávat transakce v souladu s platnou legislativou a aktuální sankční politikou,“ informoval mluvčí banky Patrik Madle. Raiffeisenbank podle mluvčí Terezy Kaiseršotové v souvislosti s možností zavedení podobného opatření aktuálně analyzuje situaci.

VIDEO: Boje v Bachmutu

Video placeholde
• Twitter

Komerční banka dále umožňuje transakce do Ruska a Běloruska, avšak musejí být v souladu s platnými sankčními opatřeními ČR, EU a interní politikou skupiny. Proto je podle mluvčího banky Michala Teubnera třeba brát v potaz, že tyto transakce jsou pod zvýšenou kontrolou, a proto mohou být zadrženy a následně prověřovány. KB neumožní zpracovaní komerčních plateb pro celé administrativní území Krymu a Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti. Platby nekomerčního charakteru, například rodinná výpomoc či platby kulturního charakteru, jsou povoleny, dodal.

UniCredit Bank platby s Běloruskem už nepodporuje a neprovádí v souladu s interními pravidly skupiny. „Platby s Ruskem uskutečníme pouze ve výjimečných případech, a pokud to není v rozporu se sankcemi a interní politikou banky,“ uvedl mluvčí banky Petr Plocek.

Příchozí platby z Ruska a Běloruska bude Moneta při splnění zákonných podmínek nadále umožňovat. „Každá příchozí platba z těchto zemí je podrobně analyzována, a proto se zpracování takovýchto plateb může zdržet. Od klientů může být u takovýchto případů vyžádána součinnost, aby bylo prověřeno, zda platba neporušuje podmínky relevantních mezinárodních sankcí,“ dodala.

S ohledem na události související s konfliktem na Ukrajině uplatňuje Moneta všechny relevantní mezinárodní sankce. Nad rámec legislativních povinností uplatňuje platební embargo již delší dobu i na devět dalších zemí, jakými jsou například Severní Korea, Írán, Afghánistán, Súdán nebo Venezuela. Po vypuknutí válečného konfliktu a následné anexe části východoukrajinského území platí striktní zákaz příchozích a odchozích plateb také pro území Krymu, Doněcka, Luhanska, Záporoží a Chersonu.