V recesi letos skončí třetina světa, varuje šéfka MMF. Česko už v ní je teď, tvrdí ekonomové

Generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová očekává, že rok 2023 bude pro světovou ekonomiku náročnější než ten předešlý.

Generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová očekává, že rok 2023 bude pro světovou ekonomiku náročnější než ten předešlý. Zdroj: Reuters

Logo Mezinárodního měnového fondu
2
Fotogalerie

Třetina zemí světa včetně poloviny členů Evropské unie spadne během letošního roku do hospodářské recese. Rok 2023 celkově bude pro globální trhy složitější než ten loňský. Uvedla to šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová v rozhovoru s americkou televizí CBS

Georgievová poukázala na to, že ekonomický výkon Spojených států, Evropské unie a Číny aktuálně zpomaluje. „Negativní dopady budou mít na světové hospodářství také pokračování války na Ukrajině, vyšší úrokové sazby a šíření nemoci covid-19 v Číně,“ dodala výkonná ředitelka MMF.

Její slova naznačují, že MMF zřejmě v blízké době opět sníží svůj výhled pro růst globální ekonomiky. V říjnu organizace odhadovala, že světový hrubý domácí produkt v roce 2023 vzroste o 2,7 procenta. 

Těžký start do nového roku čeká podle Georgievové především Číňany. Peking minulý měsíc zrušil některá přísná opatření proti šíření koronaviru a nyní se potýká s další vlnou nákazy. Čínská ekonomika tak zřejmě letos poprvé po čtyřiceti letech poroste pomaleji než zbytek světa. 

Co je stagflace?

Video placeholde
Co je stagflace? • Videohub

Šéfka MMF naopak počítá s tím, že globální hospodářství v roce 2023 zachrání od nejhoršího především Spojené státy a to zejména díky svému mimořádně odolnému pracovnímu trhu. „Pokud tato odolnost vydrží, Amerika pomůže světu překonat velice obtížný rok,“ myslí si Georgievová. Hrubý domácí produkt USA se ve třetím čtvrtletí loňského roku zvýšil o 3,2 procenta, tedy více, než očekávali odborníci. 

Tuzemští ekonomové, které oslovil deník E15, s tvrzeními Georgievové souhlasí. „V hospodářské recesi či na hraně recese se bude letos pohybovat řada zemí. Důvody lze hledat v loňském roce – velmi vysoká inflace nejen kvůli vysokým cenám energií a prudký růst úrokových sazeb ze strany centrálních bank ve vyspělých zemích,“ říká analytik ze společnosti Akcenta Miroslav Novák.  

„Ano, jde o velmi realistickou predikci. Zatímco v minulém roce se otřesy odehrávaly na finančním trhu, během letoška více prosáknou do reálné ekonomiky,“ přidává se portfolio manžer ve společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. 

Recese podle Nováka postihne například velké evropské ekonomiky, jako je Velká Británie, Německo či Itálie, a tím pádem i celou eurozónu. „O poznání lépe by na tom měly být rychle se rozvíjející země, především ty asijské. Výjimkou je Čína, kde bude záležet, jak rychle si tamní vláda poradí s covidovou pandemií,“ doplňuje analytik.  

Česká republika se už v recesi de facto nachází od třetího kvartálu 2022. „Zatím jde ale jen o mírný pokles, jehož dopad na životní úroveň obyvatel je navíc výrazně tlumen nadále extrémně napjatým trhem práce,“ vysvětluje ekonom České spořitelny Michal Skořepa.

Na dno se česká ekonomika na základě Skořepova mínění nejspíš dostane na konci prvního čtvrtletí 2023. „Ve zbytku roku už by mělo docházet k mírnému oživení, a to zejména díky zřetelnému zpomalování inflace,“ tvrdí ekonom. 

Pro zotavení tuzemského hospodářství však podle něj bude důležité, aby během letoška nedošlo k eskalaci válečného konfliktu na Ukrajině. „Česko a jeho hlavní obchodní partneři si zároveň musejí zajistit dostatek zemního plynu pro příští zimu,“ podotýká Skořepa.  

Kromě MMF varují před vypuknutím celosvětové recese v roce 2023 i další významné instituce. Například Světová banka uvedla již loni v září, že recesi může odstartovat současné prudké zvyšování úrokových sazeb, jaké globální trhy nezažily posledních pět desetiletí. Americký Fed i Evropská centrální banka přesto v prosinci prohlásily, že mají v úmyslu nadále bojovat proti vysoké inflaci zpřísňováním měnové politiky.