Na Ukrajině podle odhadů NATO zemřelo až 15 tisíc ruských vojáků

Ruský tank v konvoji

Ruský tank v konvoji Zdroj: Reuters

Rusové po železnici dopravovali svou techniku
Rusové po železnici dopravovali svou techniku
Rusové po železnici dopravovali svou techniku
Ukrajinští vojáci na frontě severně od Kyjeva
Ukrajinští vojáci na frontě severně od Kyjeva
9
Fotogalerie

Severoatlantická aliance odhaduje, že od začátku invaze na Ukrajinu padlo 7 až 15 tisíc ruských vojáků. Podle nejmenovaného aliančního vojenského činitele tak NATO usuzuje na základě analýzy ukrajinských, ruských a otevřených zdrojů. Informovala o tom agentura AP.

Ukrajinská armáda zveřejňuje bilanci ztrát nepřítele každý den. Za necelý měsíc invaze podle ní Rusko přišlo o 15 600 vojáků, 517 tanků, 1578 obrněných vozidel, 267 děl, 80 salvových raketometů, 47 systémů protiletecké obrany, 101 letadel, 124 vrtulníků, 42 bezpilotních letadel a 1008 automobilů. Údaje nelze nezávisle ověřit, podle západních představitelů jsou zřejmě nadhodnocené.

Mluvčí ukrajinské armády dnes uvedl, že za úterý se podařilo sestřelit pět ruských letadel, jeden vrtulník a čtyři bezpilotní letouny. Pokud by se bilance potvrdila, šlo by o nejúspěšnější den ukrajinské protivzdušné obrany od zahájení invaze 24. února, uvedl server Kyiv Post.

Video ukazuje jak ukrajinská armáda sestřeluje konvoj bojové techniky ruské armády

Video placeholde
• Twitter

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo informace o ztrátách ruské armády na Ukrajině pouze 2. března, kdy uvedlo, že zatím zahynulo 498 vojáků. Spojené státy nedávno odhadly, že na Ukrajině zemřelo přibližně 7000 ruských vojáků. Na základě otevřených zdrojů se podle ruské redakce BBC podařilo potvrdit jména 557 zabitých ruských vojáků.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov dnes podle agentury TASS sdělil, že ruské síly dosud zničily 255 ukrajinských dronů, 189 raketových systémů protivzdušné obrany, 1564 tanků a dalších obrněnců, 158 raketometů, 627 děl a minometů a 1367 kusů speciální automobilové techniky. Ani tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Ukrajinský ministr pro digitální technologie Mychajlo Fedorov uvedl, že Ukrajina se rozhodla využít umělé inteligence k identifikaci padlých ruských vojáků. Pakliže bude nalezena shoda obličeje mrtvého s jeho profilem na sociální síti, „systém automatických telefonátů“ pak bude informovat příbuzné a přátele v Rusku. Cílem projektu je „vyvrátit mýtus o 'speciální operaci', které se 'neúčastní žádný branec' a při níž 'nikdo neumírá'“, dodal místopředseda vlády.