Na Ukrajinu už dorazily zbraně a munice z Polska. Kyjev čeká na další balík

Polský konvoj s municí

Polský konvoj s municí Zdroj: Mariusz Blaszczak

Kyjev, sobota 26. února ráno.
Kyjev, sobota 26. února ráno.
Kyjev, sobota 26. února ráno.
Následky ostřelování Kyjeva
5
Fotogalerie

Na Ukrajinu dorazila kolona kamionů naložených municí a zbraněmi, které Polsko předalo Ukrajině, uvedla média s odvoláním na ukrajinský generální štáb a polského ministra obrany. "Podporujeme Ukrajince, jsme solidární a rozhodně odmítáme ruskou agresi," uvedl ministr Mariusz Blaszczak.

První zásilka obsahuje osm bezpilotních letounů, stovku minometů ráže 60 milimetrů i s 1500 náboji, 1770 nábojů do houfnic ráže 152 milimetrů, více než 30 tisíc nábojů do protiletadlových děl ráže 23 milimetrů a 42 tisíc příleb, napsal list Gazeta Wyborcza s odvoláním na zdroj z ukrajinské prezidentské kanceláře.

Kyjev očekává, že Polsko ještě dodá 10 tisíc útočných pušek Grot a protitankové řízené střely Javelin americké provenience, což ale závisí na tom, zda USA slíbí, že Polsku dodají nové střely.

Deník připomněl, že Ukrajinci dostávají čím dál více zbraní ze zemí Severoatlantické aliance, například Litevci poskytli útočné pušky pro domobranu a Britové poslali do Kyjeva dvě tisícovky protitankových střel NLAW, které mají pomoci k odražení ruského útoku na metropoli.

Video placeholde
Co se děje na Ukrajině? • Videohub