Na úřadech práce se tvoří fronty. Uprchlíci z Ukrajiny žádají o dávky, ale i pracovní povolení

Fronty před Úřadem práce na Praze 4

Fronty před Úřadem práce na Praze 4 Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Fronty před Úřadem práce na Praze 4
Fronty před Úřadem práce na Praze 4
Fronty před Úřadem práce na Praze 4
Fronty před Úřadem práce na Praze 4
Fronty před Úřadem práce na Praze 4
33
Fotogalerie

Na úřady práce (ÚP) v Česku se v posledních dnech začaly obracet desetitisíce uprchlíků z Ukrajiny, na některých místech se tvoří i dlouhé fronty. Podle úřadů je zajímají zejména možnosti humanitární pomoci a dávek, část už ovšem poptává i příležitosti pracovního uplatnění. Na hodně vytížených místech proto ÚP už rozšířily úřední dobu, využívají výpomoc pracovníků z jiných oddělení nebo posílají mobilní týmy přímo za uprchlíky. 

„V rámci celé ČR se na úřady práce obracejí občané Ukrajiny. Jedná se o odhadem desetitisíce osob. Vzhledem k tomu, že do ČR přicházejí nyní především matky s dětmi, řeší na prvním místě to, jak se postarat o děti a kde se ubytovat. Už nyní se ale značná část zajímá o možnosti pracovního uplatnění,“ řekla mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Fronty trápí například Úřád práce na Praze 4. Pracovnice úřadu pro E15 uvedla, že v pátek se na místo dostavilo okolo tisíce uprchlíků. Každý den podle ní stojí před úřadem fronty lidí. Na otázku, zda situaci zvládají, odpověděla, že zatím ano.

Fronty před Úřadem práce na Praze 4, kterou zachytila fotografka deníku E15.Fronty před Úřadem práce na Praze 4, kterou zachytila fotografka deníku E15.|Michaela Szkanderová E15

Kvůli vytížení přijímají exponovaná pracoviště ÚP různá opatření. Beránková upozornila na to, že na nejvytíženějších kontaktních místech byli zaměstnanci úřadů občanům Ukrajiny k dispozici i během víkendu. V opatřeních budou zvlášť využívané úřady pokračovat. Podle Beránkové půjde například o částečné rozšíření úředních hodin nebo výpomoc dalších kolegů. „Tyto kroky jsou v gesci jednotlivých krajských poboček a vycházejí z aktuální situace v regionech,“ podotkla mluvčí.

ÚP využívají také možnosti mobilních týmů, které dojíždějí do odlehlých častí regionů, kde jsou uprchlíci ubytováni ve větším počtu. „Zaměstnanci ÚP ČR za migranty vyjíždějí a poskytují jim veškerý poradenský a informační servis,“ uvedla Beránková. Primárně tyto týmy fungují ve středních Čechách. Úřady se tím snaží eliminovat případný nápor na kontaktní pracoviště. Beránková zároveň připomněla, že zástupci úřadů jsou už součástí krajských asistenčních center, kde uprchlíkům podávají základní informace o možnostech pomoci a práce.

Video placeholde
Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině? • Videohub

Zvýšený zájem byl patrný už v minulých dnech a pokračoval i dnes. Před úřadem práce v Roháčově ulici na pražském Žižkově čekaly dnes kolem 10:30 nižší stovky lidí. Většinou šlo o mladé ženy, některé z nich přišly i s dětmi. Zaměstnanec úřadu je pouštěl do budovy postupně. Muži ve frontě tvořili výraznou menšinu. Jedním z nich byl Vasyl, který pochází ze Zakarpatí. Řekl, že na úřad práce dnes přišel požádat o humanitární dávku, čekal asi dvě hodiny. Na úřad se přišel registrovat už ve čtvrtek, tehdy ve frontě strávil asi šest hodin. Své krajany kritizoval za to, že se někteří snaží frontu bez objednání předběhnout.

Na úřadu práce v Jihlavě se tvoří fronty nárazově, protože tam uprchlíci z Ukrajiny často přijíždějí ve větších skupinách. S jejich odbavením pak vypomáhají pracovníci úřadu z jiných agend, aby bylo možné frontu co nejrychleji odbavit. „Ono se stane, že k nám třeba přijede 60 lidí a pak dvě hodiny nikdo,“ řekla ředitelka krajské pobočky úřadu práce Šárka Kubátová. Pracoviště v Jihlavě je podle ní na Vysočině nejvíc vytížené.

Na českobudějovické pobočce ÚP byly dnes desítky ukrajinských uprchlíků. Fronty se netvořily, prostory v přízemí byly ale dopoledne plné. Úřad dal na vchodové dveře také ceduli v ukrajinštině s otevírací dobou. Kolem úřadu parkovalo několik aut s ukrajinskou poznávací značkou. Podle jedné pracovnice ÚP zažil dnes úřad velký nával ukrajinských uprchlíků.

Stále větší počet uprchlíků se podle úřadů zajímá i o možnost zaměstnání v Česku. V současné době ÚP ČR eviduje v zemi kolem 20 tisíc pracovních pozic pro migranty. Povolení k zaměstnání zatím dostalo kolem tisíc uprchlíků.